nieuws
Week van de Ondernemer Eindhoven
28-08-2015
Op woensdag 23 en donderdag 24 september vindt de Week van de Ondernemer plaats in 040 Congress &a...
lees verder
Uitkomsten enquête investeerders
14-08-2015
Wie is onze investeerder? Wellicht bent u één van de 2.500 investeerders die in april jl. mee he...
lees verder
Aanpassing succesfee en compensatie bij default
14-08-2015
Zoals gepubliceerd op onze website en via uw persoonlijke Geldvoorelkaar omgeving, treedt per 17 a...
lees verder
Crowdfunding & Mondygo - economie 2015
24-07-2015
Op 8 juli jongstleden heeft Mondygo Travel Group B.V. haar crowdfundingproject van 1 miljoen euro ...
lees verder
Stichting Klantgelden Geldvoorelkaar.nl
22-07-2015
Zoals wellicht bekend beschikken we sinds kort over een derdengelden rekening (stichting klantgeld...
lees verder
MKB sevicedesk over crowdfunding en Geldvoorelkaar.nl
22-3-2011 17:07:01
Financiering verkrijgen via investeerders
Banken zijn verreweg de grootste kredietverstrekkers, maar er zijn meer instellingen waar je terecht kunt. Afhankelijk van de kapitaalbehoefte en de reden dat je geld nodig hebt, loont het de moeite om andere opties te onderzoeken.
 
Lenen bij familie en vrienden
Heb je maar een beperkt startkapitaal nodig, kijk dan eerst wat je zelf aan spaargeld hebt. Lukt dat niet, probeer dan eventueel familie en/of vrienden te vragen in je te investeren of je geld te lenen. Veel ondernemers doen een beroep op hun netwerk om bij het starten van een onderneming aan geld te komen. Voel je je bezwaard om bij mensen in je omgeving aan te kloppen? Voor particuliere investeerders kan het door belastingvoordelen aantrekkelijk zijn in jouw bedrijf te investeren. Een voorbeeld hiervan is de durfkapitaal regeling. Hiermee wordt lenen (minimaal € 2.269,-) aan ondernemende vrienden of familie fiscaal aantrekkelijker gemaakt.

 

Geld ophalen via investeerders ("informals")
Er zijn particulieren en bedrijven die over voldoende financiële middelen beschikken en graag investeren in een innovatief bedrijf (private equity). Dit is aantrekkelijk omdat deze bedrijven niet alleen geld meebrengen, het zogenoemde "venture capital", maar ook kennis, ervaring en netwerken. Natuurlijk verwachten deze investeerders hier wel wat voor terug. Het rendement van hun investering moet hoger zijn dan wat ze ergens anders hadden kunnen krijgen. Omdat het ook om hun geld gaat, willen ze vaak invloed hebben op de beslissingen binnen het bedrijf. Deze informele investeerders zullen alleen geïnteresseerd zijn in (snel) groeiende ondernemingen. Manieren om investeerders te trekken is onder andere door crowdfunding, of door het Business Angel Netwerk. 

Crowdfunding
Een relatief jonge, in opkomst zijnde vorm van geldverstrekken is crowdfunding. Hierbij investeert een grote groep mensen in je plan of bedrijf. 
Bij crowdfunding bepaal je zelf welk leenbedrag je nodig hebt, waarvoor je het geld nodig hebt, de rente en de looptijd. De leenovereenkomst wordt gesloten zonder tussenkomst van de bank. Er vindt echter wel een kredietcheck plaats. Kredietnemer en kredietverstrekker ontmoeten elkaar op een internet marktplaats, waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Websites die crowdfunding aanbieden berekenen bemiddelings- (percentage van het leenbedrag) en administratiekosten. Je kunt voor deze vorm van crowdfunding terecht bij CrowdAbouwNow en Geldvoorelkaar.

Naast het verstrekken van een lening, bestaat crowdfunding ook in de vorm waarin geïnvesteerd wordt in het eigen vermogen. De investeerder wordt hiermee aandeelhouder in de onderneming. Er is dus geen sprake van een lening of rente die je moet terugbetalen. Je kunt voor deze vorm (binnenkort) terecht bij Symbid.

 Heb je een ondernemersdroom en wil je de crowd gebruiken om aan geld te komen? Tot 2 april 2011 kun je op ditismijnbedrijf.nl je ondernemersplan pitchen en kans maken op een gratis startpositie op het MKB Crowdfunding platform. Lees hier meer over deze unieke actie!  

Business Angel: Pitch je onderneming
Heb je een goed idee en wil je investeerders trekken? Dat kan via Business Angels of Informal Investors. Dit zijn particulieren die kennis, kunde en kapitaal ter beschikking stellen aan nieuwe innovatieve bedrijven.
Ondernemers worden in contact gebracht met zakenmensen die van investeren hun vak hebben gemaakt en krijgen de mogelijkheid om hun idee of plan te pitchen. Op de voorlichtingsbijeenkomsten over risicokapitaal krijgen innovatieve en startende ondernemers én investeerders (Business Angels) een indruk van de mogelijkheden en de geldende eisen.

 

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen
De regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) richten zich op het innovatieve mkb in de industrie en dienstverlening. De zogenoemde ROM's kunnen je helpen door aandelen te kopen in je bedrijf. De aandeelhouders zijn het ministerie van EZ en de provincies. Meer hierover is hier te vinden:


Investeringskapitaal ophalen via participatiemaatschappijen
Een andere manier om aan financiering te komen is om gebruik te maken van participatiemaatschappijen. Deze maatschappijen kopen aandelen in je bedrijf en voorzien je hierdoor van geld om je plannen uit te voeren. Natuurlijk krijgen ze hierdoor wel zeggenschap binnen je bedrijf. Na een periode van 3 tot 7 jaar wordt doorgaans het belang verkocht. Ze doen voornamelijk aan korte termijn investeringen met een hoog rendement. Participatiemaatschappijen zijn dan ook interessant voor snelle groeiers.
Meer informatie over participatiemaatschappijen vind je op de site van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

 

Leverancierskrediet
Als goederen of diensten bij afname niet direct betaald (hoeven) worden, spreek je over een leverancierskrediet. Een leverancierskrediet is, in tegenstelling tot een lening bij de bank, geen geld dat je opneemt. Dat neemt niet weg dat een uitgestelde betaling wel voor meer financiële armslag kan zorgen. Je kunt hier met jouw leveranciers afspraken over maken. De balanswaarden van de voorraad en de crediteuren worden bij een leverancierskrediet hoger. 

Terug naar overzicht