Nieuws
10-04-2019
Ervaren zakenmensen weten dat succes vaak afhangt van bepaalde synergetische voordelen die je kunt...
lees verder
05-04-2019
Op 22, 23 en 24 mei organiseert Geldvoorelkaar.nl de cursus Vastgoed financieren met crowdfunding ...
lees verder
03-04-2019
Geldvoorelkaar.nl deed onlangs mee aan de webinar 'Financing your business in the Netherlands', o....
lees verder
02-04-2019
De bank draait de kraan steeds verder dicht voor mkb-financieringen. Ook in de binnenvaartbranche ...
lees verder
AELS heeft een grote stap gezet in verdere financiering van toekomstige projecten
11-7-2017 08:56:09

AELSbericht

Innovatiefonds Overijssel en Aalberts Investments investeren miljoenen in Aircraft End-of-Life Solutions dat grote vliegtuigen gaat ontmantelen wat zorgt voor extra werkgelegenheid

10 juli 2017
Forse impuls bedrijvigheid Twente Airport

De bedrijvigheid op Twente Airport krijgt een forse impuls. Dankzij een financiering vanuit het Innovatiefonds Overijssel, waarvan Oost NL fondsmanager is, en Aalberts Investments, kan het bedrijf Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) de komende vier jaar meer en hoogwaardigere vliegtuigen ontmantelen op het regionale vliegveld. De investering zorgt direct voor meer regionale werkgelegenheid bij zowel het luchtvaartrecyclingbedrijf als bij leveranciers. De verwachting is dat hierdoor meer bedrijven zich op Twente Airport gaan vestigen. 

Het Nederlandse bedrijf AELS demonteert vliegtuigen afkomstig uit de hele wereld. Dit gebeurt onder meer op Twente Airport. De vliegtuigen landen op de luchthaven, waarna ze uit elkaar worden gehaald. De vliegtuigonderdelen worden door AELS verkocht aan afnemers, waar ze een tweede leven krijgen in de luchtvaartindustrie (of daarbuiten). AELS is eind april op Twente Airport gestart met de ontmanteling van een Airbus A340 van Swiss International Airlines. 

Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel, is trots op de investering in AELS. "AELS is een prachtig bedrijf dat de potentie heeft om uit te groeien tot een wereldspeler. Het zorgt voor werkgelegenheid in de regio en draagt bij aan de verduurzaming van de luchtvaartindustrie. Voor investeringen als in AELS hebben we het Innovatiefonds Overijssel opgericht. We geven hiermee een boost aan de economie en bedrijvigheid in de regio." 

Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL, verwacht dat AELS een trekker voor Twente Airport is. "Mede door de nieuwe investering heeft AELS voor de komende jaren zekerheid en kan het extra mensen aannemen. Dat gaat enerzijds om een verdubbeling van de directe werkgelegenheid bij het bedrijf zelf, maar daarnaast ook om banen bij toeleveranciers en dienstverleners. Tevens biedt AELS (stage)mogelijkheden en kansen voor (technische) studenten van de kennisinstellingen in de regio. We verwachten dat door de aanwezigheid van AELS ook andere, luchtvaart gerelateerde bedrijven, zich op Twente Airport gaan vestigen. We zijn al in gesprek met diverse serieuze partijen die interesse hebben." 

Derk-Jan van Heerden, CEO van AELS, is zeer content met de investering van Innovatiefonds Overijssel en Aalberts Investments. "We kunnen hiermee een forse stap voorwaarts zetten. Dit biedt ons de mogelijkheid grotere aantallen en meer hoogwaardige vliegtuigen, zoals de Airbus A320 CEO en de Boeing 737NG, aan te schaffen en te demonteren. We kunnen hierdoor ons bedrijf verder uitbouwen. Twente Airport biedt ons daarvoor alle benodigde faciliteiten. Daarnaast is voldoende ruimte voor de demontage en opslag van vliegtuigonderdelen. Ik heb zin om lokaal het team te laten groeien. We zoeken talent en zetten op korte termjin een aantal vacatures uit." 

Technology base

Twente Airport is een unieke vestigingsplek voor luchtvaartgeoriënteerde bedrijvigheid. Het is een belangrijk onderdeel van Technology Base, het noordelijke deel van de voormalige vliegbasis Twente. Technology Base is een proeftuin voor pionierende bedrijven op het terrein van moderne materialen, drones en safety&security."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie:

Innovatiefonds Overijssel

Innovatiefonds Overijssel biedt oplossingen aan ondernemers met groeiambities: leningen voor het ontwikkelen van innovatieve producten en/of diensten en risicokapitaal aan technologisch-innovatieve ondernemingen actief in - of op het snijvlak van - topsectoren als HTSM (waaronder maakindustrie), Kunststoffen en Chemie, Life Sciences, Agro-Food, Energie en Bouw en de Vrijetijdseconomie.

De provincie Overijssel heeft via het Innovatiefonds Overijssel € 41,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de regionale economie en werkgelegenheid in de provincie te stimuleren en innovatie te bevorderen. Er wordt geïnvesteerd door middel van leningen en participaties. Oost NL is fondsmanager.

Oost NL

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische zaken en de provincies Overijssel en Gelderland versterken wij de regionale economie. Dit doen we door te investeren in ondernemers in Oost-Nederland. We laten ondernemers innoveren, investeren en internationaliseren om hun groei te versnellen. Oost NL stelt de benodigde financiering én haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in Agro-Food, Cleantech & Energy, Life Sciences & Health, High Tech en Maakindustrie. We investeren tevens in marktfondsen. Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert Oost NL in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim 330 miljoen euro. Omdat Oost NL met publiek geld investeert is maatschappelijk rendement van groot belang. Zo leveren wij een bijdrage aan het behalen van regionale, economische, milieu- én werkgelegenheidsdoelstellingen.

AELS

Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) is een van de weinige spelers in Europa die een turn-key oplossing aanbiedt aan eigenaren van end-of-life vliegtuigen. AELS kan de vliegtuigen demonteren, componenten veilig en efficiënt terugbrengen naar de markt en recyclen van de rest materialen. AELS heeft in haar 11-jarig bestaan meer dan 50 vliegtuigen gerecycled van kleine vliegtuigen, zoals een Fokker 50 tot aan Boeing 747s en de op koningsdag op Twente gelande Airbus A340. De onderneming AELS is op dit moment nog gevestigd te Zoetermeer en heeft een dependance op militaire vliegbasis Woensdrecht en op Twente Airport. Twente Airport wordt nu het centrum van verdere groei van het bedrijf. In februari 2017 heeft AELS met een crowdfundingcampagne geld opgehaald om te kunnen investeren in een vliegtuig.

Terug naar overzicht