Nieuws
09-12-2019
Crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl financiert meer dan 200 miljoen euro Geldvoorelkaar.nl he...
lees verder
02-12-2019
Gisteren ging Annie de musical in première! Een aantal van onze collega's was aanwezig bij deze fe...
lees verder
02-12-2019
Snelle beoordeling, minder zekerheden, maar ook meer rente voor investeerders. Crowdfundingplatfor...
lees verder
29-11-2019
De nieuwsbrief van november is uit! U vindt hem via deze link. ...
lees verder
27-11-2019
Geslaagde investeerderssessie bij Flanderijn Op vrijdag 1 november organiseerde Geldvoorelkaar.n...
lees verder
Artikel Financieel Dagblad
20-4-2012 13:14:29

FD

Alternatief voor bankfinanciering trekt groeiend aantal investeerders

Gewijzigd op: 19/04/2012 18:20:58   Gepubliceerd op: 20/04/2012

Robert Mulders (Het Financieele Dagblad), Amsterdam

Crowdfunding, financiering door particuliere beleggers, is in opkomst als alternatief voor bankkrediet. Het beloofde rendement trekt steeds meer investeerders naar websites waar ondernemers hun kapitaalbehoefte etaleren.

'Gezien de volatiele markt leek crowdfunding ons een goed idee', zegt Xander Plezier, een 34-jarige financieel projectmanager. Plezier is in zijn vrije tijd bestuurder bij een beleggingsclub, een kern van vijf 'hoogopgeleide jongens' die al een jaar of drie 'leuke dingen doen' met bedragen tussen de € 15.000 en € 20.000. Ze hebben aandelen Volkswagen, ze zitten in goud en uranium.

Drie maanden geleden gooide Plezier een balletje op: is crowdfunding niet iets voor ons? 'Er was eerst wat weerstand tegen. Maar nu hebben we bij Geldvoorelkaar ingeschreven op één project. Een sportschool in Zeeland. Zag er op zich wel solide uit.' Over het verwachte rendement is hij duidelijk: 7 à 8% moet zeker lukken.

Zoals Plezier weten meer investeerders hun weg te vinden naar sites als Crowdaboutnow, Geldvoorelkaar, Wekomenerwel en Symbid. Het zijn intermediairs die kapitaalbehoeftige ondernemers en groepen particuliere beleggers bij elkaar brengen. Investeerders kunnen intekenen op ondernemersplannen. Als er voldoende geld is bijeengebracht, gaat zo'n plan van start. De deelnemers ontvangen rente en aflossing, of een deel van de winst als ze aandelen hebben gekregen.

Hoeveel er precies omgaat in het uit de VS overgewaaide crowdfunding is onbekend, maar uit gegevens van adviesbureau Douw & Koren blijkt dat de intermediairs alleen al vorig jaar voor € 2,5 mln aan kapitaal hebben opgehaald. In 2010 was dat nog € 500.000. Het merendeel ging naar creatieve projecten, zoals films of boeken. Maar dat geeft volgens directeur Mark Laagewaard van Crowdaboutnow een vertekend beeld. 'Douw & Koren telt veel donatieplatforms mee. Wij zien van alles wat. Een horecaonderneming, een kweker van duurzame vis. Vaak ondernemingen die al wat langer bestaan en financiering zoeken voor een tussenfase in hun groei. Bedragen tot € 70.000.' Via CrowdAboutNow zijn sinds de start vorig jaar zestien ondernemingen gefinancierd. Eind dit jaar hoopt Laagewaard dit te hebben opgevoerd naar 50 à 60.

Betrokkenheid bij een kleine onderneming, in tegenstelling tot een anoniem beursfonds, is een belangrijk pluspunt, blijkt uit een rondgang langs investeerders. 'Ik doe het niet om er rijk van te worden', zegt de 29-jarige Marloes van Rens, jurist bij Achmea. Van Rense investeerde via Crowdaboutnow onder meer in Piogg (weersbestendige dameskleding) en Sarphati Brouwerij (Belgisch bier). 'Ook als ik geen rente zou krijgen zou ik het doen. Het zijn kleine bedragen die ik zelf kan missen, maar waarmee iemand anders zijn droom kan verwezenlijken.'

Laagewaard beaamt dat investeerders meer motieven hebben dan het beloofde jaarrendement, dat bij Crowdaboutnow gemiddeld op 5% zit. 'Crowdfunding draait ook om beleving. Je wilt een ondernemer verder helpen.'

 

crowd-funding


Van onze redacteur

"Ik kickte wel op het geboden rendement"

Amsterdam

Jan Dik Boot (65) heeft een car­rière lang als projectontwikkelaar gewerkt. Nu belegt hij in startende ondernemingen. Dat doet hij via Geldvoorelkaar, een bemiddelingssite waar hij zich zes maanden geleden meldde. Sindsdien heeft hij € 8000 gestoken in acht bedrijfjes.

'Ik kickte wel op het rendement dat daar geboden werd', zegt hij over zijn keuze voor Geldvoorelkaar. 'Historisch gezien is dat bij deze club 7% tot 13%. Ik zit nu gemiddeld op 10,25%. Nou, dat is meer dan het rendement over mijn beleggingen in aandelen. Over de laatste vijf jaar was dat gemiddeld 2,5%. Het verbaast me dat niet veel meer Nederlanders dit doen.'

Boot bestempelt crowdfunding als een transparant en mooi fenomeen. Hij ontvangt iedere maand aflossingen en rente. Voorheen zette hij zijn vermogen weg in aandelen, bij een vermogensbeheerder of op spaarrekeningen. De bankencrisis heeft zijn vertrouwen in systeembanken ondermijnd. Hij heeft zijn vermogen (anderhalve ton) weggehaald bij zijn huisbank en bij ASN geparkeerd om een signaal af te geven. Wel belegt hij nog via Alex Vermogensbeheer.

Het ondernemersrisico van crowdfunding ligt bij investeerders als Boot, maar hij noemt dat een berekend risico. Een risico dat hij bovendien kan spreiden. 'Stel dat het met één van mijn acht beleggingen fout gaat, dan is de kans klein dat dit meteen bij de start gebeurt. Over de periode dat het goed ging, heb ik dan al rente ontvangen. Stel dat het € 450 is, dan verlies ik dus € 750, want gemiddeld leg ik € 1200 per project in. Dat is te overzien. Ik ben wel gek als ik dit niet zou doen.'

Wie: Jan Dik Boot

Belegt bij: Geldvoorelkaar.nl

 

 

 

Terug naar overzicht