Nieuws
20-05-2018

Geldvoorelkaar.nl is weer bereikbaar.

 

17-05-2018
We verhuizen naar een betere server. Dit weekend (vanaf zaterdag 20:00 uur) is  www.ge...
lees verder
09-05-2018
De eerste crowdfundingscampagne van Bram Ladage op Geldvoorelkaar.nl van begin mei, is succesvol...
lees verder
04-05-2018
Veel accountants en financieel adviseurs hebben zich al aangemeld voor de cursus Doelgerich...
lees verder
03-05-2018
Kort samengevat: het doelvermogen is verlaagd. Dit is volgens de ondernemers een belangrijke wij...
lees verder
Hangend gekweekt maar ook heel mooi in een pot – Interview met Chris en John van den Heuvel, Hillplant
15-5-2017 10:33:53

Hillplant8

'Natuurlijk houden wij mogelijke concurrentie in de gaten, maar we geloven vooral in onze eigen kracht'

* Wat maakt Hillplant uniek in de sector glastuinbouw. Wat is het onderscheidende vermogen?
Wij bieden het ruimste assortiment op het gebied van hangplanten. Daarnaast zijn er een aantal planten exclusief verkrijgbaar bij Hillplant. Wij zijn gespecialiseerd in Tradescantia, varens en bijzondere hangplanten. Onze vestiging in Sleeuwijk, buiten de bekende glastuingebieden, heeft vele voordelen. Deze locatie is zeer centraal in Nederland en direct bij de snelwegen A15 en A27. De toegangswegen zijn prima bereikbaar voor alle vrachtverkeer. In onze regio is een groot aanbod aan scholieren en productiepersoneel en er is dus geen sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Wij hebben juist een wachtlijst met sollicitanten, ook omdat ons personeelsverloop minimaal is. De term hangplanten kan overigens op meerdere wijze worden uitgelegd. Onze planten worden hangend gekweekt. Daardoor heeft de plant de ruimte om te groeien en lengte te krijgen. Na aankoop hoeft de consument de plant echter niet noodzakelijk op te hangen. Onze planten staan ook heel mooi in een hoge pot, op een kast of op een pilaar. En als de ranken van de plant te lang worden, kunnen ze gewoon worden bijgeknipt.

* Hoelang zijn jullie al marktleider. Hoe zijn jullie dat geworden? En wat doet de concurrentie?
Wij bestaan inmiddels ruim 30 jaar. We zijn klein gestart maar hebben in de loop der jaren regelmatig extra grond en kasruimte aangekocht. We zijn echter altijd trouw gebleven aan onze teelt en hebben daarom ook een grote naamsbekendheid in de wereld van de groene planten. Wij leveren aan alle grote exporteurs en tuincentra. Natuurlijk houden wij mogelijke concurrentie in de gaten, maar we geloven vooral in onze eigen kracht. Wij als familie van den Heuvel, maar ook onze enthousiaste vaste medewerkers, kijken altijd in de tuincentra naar het assortiment hangplanten. Is ons assortiment goed vertegenwoordigd? Hangt het er mooi bij? Zijn er leuke planten die wij zelf nog niet hebben?

* Hoe groen zijn jullie als het gaat om de productie, energie, water, afval, etc.? Doen anderen dat in de branche ook?
We scheiden afval, rijden energiezuinig, krijgen binnenkort zonnepanelen en onze gewasbestrijding is meer en meer biologisch in plaats van chemisch. In heel de glastuinbouw is dit een trend. Daarbij is het voor ons vanzelfsprekend om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Niet alleen met aandacht voor onze eigen werknemers en door het voeren van een laagdrempelig management, maar ook met aandacht voor de omgeving. We sponsoren diverse lokale verenigingen met planten, kopen regelmatig in bij locale winkeliers en verkopen onze producten ook zonder tussenhandel aan de locale middenstand, dus "local-for-local".

* Exporteren jullie veel naar het buitenland? Hoe sterk is die positie?
95% van onze planten gaat naar het buitenland. Vooral Duitsland en Frankrijk zijn grote liefhebbers van onze planten. Met een bevolking van 81 en 67 miljoen inwoners zijn daar nog voldoende groeimogelijkheden. Maar ook Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Scandinavië doen goed mee. Onze planten zijn zelfs tot ver in het Oostblok te vinden, waarbij Polen, Roemenië en Hongarije echte groeimarkten zijn.

* Het bedrijf bestaat al heel wat jaar en het is het derde crowdfunding project. Waarom crowdfunding? Denkt u dat investeerders ook uw ambassadeurs gaan worden via de incentive bijvoorbeeld?
Wij zijn zelf erg enthousiast over crowdfunding, we vinden het leuk dat mensen kunnen investeren in projecten van hun keuze en daar dan ook nog eens meer rente op hun spaargeld mee kunnen verkrijgen. Het geeft ook een stuk naamsbekendheid aan de onze producten. Een stukje PR voor de glastuinbouw in het algemeen en groene planten in het bijzonder.

* Waarom nu een renteverhoging? Is er een specifieke ontwikkeling dat dat nu kan?
Als onderneming proberen wij onze financiering natuurlijk voor een zo laag mogelijke rente rond te krijgen. Wij genereren voldoende cashflow om de renteverhoging te dragen. Het doel van de renteverhoging is om onze crowdfunfingcampage 100% te funden. Het risico van deze campagne is heel laag. Het onroerend goed is getaxeerd op € 1.250.000, - en onze financieringsvraag bedraagt € 1.000.000, -. Tevens is er sprake van hypothecaire zekerheid. Even een simpele rekensom: 36.000 m3 grond x € 12,50 = € 450.000, - 3 woningen x € 200.000,00 = € 600.000, - De glasopstanden, incl. ketelhuis, verwarmingsinstallatie en verdere inrichting rekenen wij dan nog niet eens mee. Wij hebben ons ook georiënteerd op nieuwbouw van kassen, maar het overnemen van bestaande glasopstanden is natuurlijk aanzienlijk goedkoper, vooral omdat de aan te kopen kassen met relatief geringe aanpassingen geschikt zijn voor onze teelt. Wij bieden nu naast het lage risico van de investering, de hypothecaire zekerheid ook nog een hogere rente en hopen hiermee nog een grote groep investeerders over de streep te trekken.

* Er is sprake van hypothecaire zekerheid. Wat biedt dat de investeerders extra? Minder risico en meer zekerheid.
Nog even voor de duidelijkheid. De financiering wordt verstrekt aan Hillside. Hillside is eigenaar van het nieuw aan te kopen onroerend goed. Alle kwekerijactiviteiten, inclusief het voltallige personeel vallen onder onze werkmaatschappij Hillplant. De kosten van Hillside bestaan uit de aflossing van de financiering. De opbrengsten bestaan uit drie bronnen: de maandelijkse huuropbrengsten van Kwekerij Hillplant, de maandelijkse facturatie aan de voormalige eigenaar die voor minimaal 5 jaar een groot aantal m2 blijft huren en de verhuur van de drie woningen. Hillside heeft geen personeel, plantmaterialen of overige goederen. Er is een officiële taxatie verricht, te gebruiken voor het verkrijgen van een financiering. Dit is dus een reële inschatting van de waarde door een beëdigd tuinbouwtaxateur. Ons volledige bedrijf is tenslotte prima verzekerd, ook voor bijvoorbeeld hagelschade en gewasschade ten gevolge hiervan.

Bekijk de pitch voor het aflossingvrije deel en/of het annuïtaire gedeelte.

LogoHill

 

 

 

 

Terug naar overzicht