Nieuws
02-12-2019
Gisteren ging Annie de musical in première! Een aantal van onze collega's was aanwezig bij deze fe...
lees verder
02-12-2019
Snelle beoordeling, minder zekerheden, maar ook meer rente voor investeerders. Crowdfundingplatfor...
lees verder
29-11-2019
De nieuwsbrief van november is uit! U vindt hem via deze link. ...
lees verder
27-11-2019
Geslaagde investeerderssessie bij Flanderijn Op vrijdag 1 november organiseerde Geldvoorelkaar.n...
lees verder
11-11-2019
Vastgoedbeheer op kleine schaal: 'Wij staan 24/7 klaar voor onze huurders' Interview met Marijn e...
lees verder
Investeerder Arjan: betere strategie verhoogt rendement
15-1-2019 14:05:58

Wat zoeken investeerders in een crowdfundingpitch? Wat willen Investeerder_Arjan
ze bereiken met hun investeringen?  Investeerder Arjan (28) mailde enthousiast na onze vraag om modelinvesteerders. "Ik heb na 2,5 jaar een grondige analyse gedaan van mijn portfolio en wil mijn lessen graag delen!".

"Toen ik mijn eerste investering deed was de rente op een spaarrekening 2.2 procent", vertelt de investeerder. "Geldvoorelkaar.nl was toen de enige speler die crowdlending aanbood. Mijn eerste investering deed ik op oudejaarsdag 2012. Ik koos drie projecten om het uit te proberen. Mijn ouders waren niet positief over de beurs. Ik - nog studerend - was benieuwd of ik onzeker zou worden van tegenvallende rendementen. Bij een spaarrekening heb je zekerheid en een bankgarantie, bij een bedrijf weet je nooit wat er kan gebeuren."

Kicken!
"En hoe het dan voelt? Kicken! Ik vond het erg leuk om elke maand dat geld te zien terugkomen. Te berekenen hoeveel van de terugbetaling rendement was. Ik ging herinvesteren, en meer investeren voor hoger rendement. Inmiddels heb ik bijgedragen aan 433 projecten."

"Het rendement kreeg wel een knauw. Ik ging steeds meer investeren. Ging rekenen: als ik zo door blijf investeren - met kleine bedragen per keer - loop ik tegen het (toen geldende - red.) plafond van honderd projecten per platform. Ik kreeg meer inkomsten en vergrootte mijn investeringen. Na twee jaar viel het eerste project in default en in het jaar dat volgde had ik bijna elke maand een default. Er liepen toen 95 projecten, één op de tien viel om. Omdat ik steeds grotere bedragen was gaan investeren, werd mijn risico groter."

"In oktober 2015 analyseerde ik mijn eigen keuzes. Ik schrijf projecten met betaalproblemen meteen helemaal af, en in dat jaar had ik -5% rendement. Tijd voor een analyse. Ik had te zwaar geïnvesteerd in projecten die het niet bleken te trekken. Als je gemiddeld 100 of 200 euro investeert, drukt een default van 1000 euro zwaar. Mijn classificatie 1/2/3 projecten liepen positief. Daarom ging ik door met investeren: ik zag dat ik ook een positief rendement had kunnen hebben."

Anders
"Sindsdien investeer ik anders. Alleen als ondernemers een heel gedegen plan hebben, stap ik in een classificatie hoger dan 3. Daarnaast kijk ik: hoe staat de ondernemer ervoor en wanneer worden de jaarcijfers gepubliceerd. Ik hoorde een oud bankdirecteur zeggen: wie snel zijn cijfers kent, houdt grip op de zaak."

"Over vooruitzichten ben ik kritisch. Wanneer een ondernemer afgelopen jaar een omzet van € 30.000 had, nu € 50.000, en verwacht te groeien naar € 100.000 en daarna € 200.000, haak ik af. Ik geloof niet in die hockeystickprognoses. Ook kijk ik naar de zekerheden die een ondernemer biedt. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ik mijn investering terug krijg. Zodra ik heb besloten dat ik investeer, investeer ik een vast bedrag. Daardoor voorkom ik dat één default extra zwaar drukt op mijn rendement."

"Mijn nieuwe strategie werkt. Na die switch heb ik in ruim 340 projecten geïnvesteerd waarvan er maar drie in problemen zijn gekomen. Van de eerste 95 werden dat er 24. De meeste problemen komen tussen termijn 12 en 24. Dat is nu een paar jaar later nog steeds zo. Ongeveer 200 projecten zitten nog in die 'gevarenzone', maar het omvallen in de eerste twee jaar heb ik dus al teruggebracht van tien naar drie procent. En het rendement loopt weer op. Gemiddeld heb ik nu 2,28% per jaar over de afgelopen 6 jaar. Year to date [december 2018, red.] zit ik tot nu toe op 5,1%".

Forum
"Bij een twijfelgeval kan de drive van de ondernemer me overtuigen. Een starter vroeg op een discussieforum commentaar op zijn pitch, dat was een pre. Heel lang volgde ik op dat forum dagelijks gesprekken over projecten. Nu zijn er zoveel projecten dat het forum voor mij aan toegevoegde waarde verliest. Ik kijk meer naar het oordeel van het publicerende platform. Heel incidenteel kijk ik ook naar een Facebook- of Linkedinprofiel. Maar ik ga er eigenlijk vanuit dat de platformen gedegen onderzoek doen."

Doel
"Voor mij is het crowdfunding-investeren een van de manieren om op mijn 50e niet meer afhankelijk te zijn van mijn salarisstrook. Daar blog ik ook over. (link: http://www.stoppenvoormijnvijftigste.nl) Ik wil dan een rustiger leven, met tijd voor kinderen of vrijwilligerswerk. Mijn huidige baan is druk en de AOW-leeftijd van 71 en drie maanden klinkt nog heel ver weg. Nu al is het leuk om overal bedrijven te zien waar ik in zit. Ik heb weleens tegen mijn vriendin gezegd: kijk, in dat project heb ik geld zitten."

Investeerder Arjan deed bij Geldvoorelkaar.nl 201 investeringen. Sybren Visser interviewt voor Geldvoorelkaar.nl investeerders over hun strategie. Bekijk meer interviews via www.geldvoorelkaar.nl/nieuws of onze facebookpagina.

Lijkt het u leuk om net als Arjan uw investeerderservaringen te delen? Stuur een mailtje naar info@geldvoorelkaar.nl en wij nemen graag contact met u op!

 

Terug naar overzicht