Nieuws
01-08-2019
Crowdfunder helpt bedrijf verder Jan Kas, Reformatorisch Dagblad, 31-7-2019 - themartikel in de s...
lees verder
29-07-2019
Redactionele opmerking Geldvoorelkaar.nl: In het FD stond deze week een artikel over Rik Breur, de...
lees verder
26-07-2019
Vandaag, vrijdag 26 juli, is Geldvoorelkaar.nl telefonisch bereikbaar tot 16:00 uur. Na die tijd z...
lees verder
19-07-2019
Nais Brands zomercollectie 2020 zeer goed ontvangen Bericht van de ondernemers: Op de vakbeurs '...
lees verder
19-07-2019
Vandaag op Vastgoedjournaal.nl  (19-7-2019) Vastgoed financieren zonder tussenkomst van de b...
lees verder
Investeerder Hans: "Ik wil passie zien, en de business begrijpen!"
13-11-2018 10:40:54

Wat zoeken investeerders in een crowdfundingpitch? Wat willen ze bereiken met hun
investeringen? InvesteerderHansLees het verhaal van Geldvoorelkaar.nl-investeerder Hans (40).

"Ik ben zelf ondernemer en investeer om zelf pensioen te regelen, onder andere via crowdfunding. Ik heb een toegewijde bankrekening geopend waarvandaan ik alle investeringen maak en waar alle uitbetalingen op binnenkomen. Via herinvesteren en spreiden - ook via meerdere platforms, en niet alleen via crowdfunding - haal ik een goed rendement. Het werkt als een vliegwiel."

"Ik ben zelf ondernemer, en kan dus ook door de financiële verhalen heen kijken. Ik weet wat een accountant bedoelt als hij een boekhouding beschrijft. Dat helpt me bij mijn keuzes voor crowdfunding projecten."

Selectiecriteria
"Daarnaast investeer ik volgens een paar vuistregels. Ik vind ervaring belangrijk: een ondernemer kent na vijf jaar wel zo'n beetje het klappen van de zweep. Minder ervaren ondernemers vallen voor mij af. Wat iemand privé allemaal uitspookt vind ik minder belangrijk."

"Uiteraard wil ik de kans kunnen inschatten dat iemand gaat slagen met zijn bedrijf. Mijn eigen achtergrond speelt daarin mee. Ik ben techneut, met mijn eigen bedrijf leg ik zonnepanelen aan. Proposities in de horeca kan ik niet goed doorgronden, omdat dit te ver buiten mijn vakgebied en kennis ligt"

"Wist je dat Warren Buffett een sollicitatieformulier had met maar één vraag: "Ben je fanatiek?" Het antwoord zei hem genoeg. Ik probeer ook te zien of de ondernemer gedreven is."

Snelle beslisser
"Ik beslis vrij snel of ik in een project wil investeren. Vooral voor mooie franchiseketens mag je me wakker maken. Als daar nieuwe filialen van worden geopend en de moedermaatschappij heeft dat netjes georganiseerd, loop ik daar snel warm voor. Vaker zijn het op zichzelf staande bedrijven of bedrijven in een ingewikkelde bedrijfsstructuur, en dan zoek ik wat langer naar de gewenste cijfers: een kwartier ongeveer."

Bevestiging
"Soms doe ik na het lezen van een pitch ook een Google search naar de ondernemer, maar veel vaker baseer ik me gewoon op de informatie die Geldvoorelkaar.nl in de pitch presenteert. Dat doen jullie ook zorgvuldig: jullie brengen veel informatie over de klant bijeen. Als ik dan nog via Google kijk, zoek ik vooral een bevestiging van mijn vermoeden dat het een mooi project is."

"Wat het voor mij vooral leuk maakt? De veelheid aan mede-ondernemers die ik op het platform zie passeren. Van binnenvaartschippers tot horecaondernemers. Van ballenbak tot slimme ict-oplossing. Ik vind het ook leuk van die anderen te leren. "

"Zo was er een project TapeMyDay dat op allerlei locaties foto's of filmpjes maakt van toeristen en die samenvoegt tot één product: een fotoherinnering in je e-mail. Hartstikke leuk en toepasbaar van attractiepark tot museum."

"Ik vind crowdfunding leuk om te doen en praat er ook wel graag over. Maar ik merk ook wel dat het niet iedereen ligt. Sommige mensen vinden het teveel uitzoekwerk."

Gunfactor
"De gunfactor is voor mij wel aanwezig, maar niet leidend. Als ik maar passie zie."

"Ik weet: investeren doe je voor de lange termijn. Mijn portefeuille gaat goed. Ik ben een paar jaar bezig, en herinvesteer alle rente en terugbetalingen. Als dit zo goed doorgaat, en mijn bedrijf loopt ook lekker door, kan ik over maximaal twintig jaar al stoppen met werken!"

"Mijn belangrijkste investeerderstip: zorg voor spreiding! Als er dan iets mis gaat bij een bedrijf zit daar niet je hele vermogen in!"

Hans (40) investeerde sinds 2016 in 19 projecten en had tot en eind 2017 een rendement van 7,65% op zijn investeringen. Sybren Visser interviewt voor Geldvoorelkaar.nl investeerders over hun strategie. Bekijk meer interviews via www.geldvoorelkaar.nl/nieuws of onze facebookpagina.


 

Terug naar overzicht