Nieuws
02-12-2019
Gisteren ging Annie de musical in première! Een aantal van onze collega's was aanwezig bij deze fe...
lees verder
02-12-2019
Snelle beoordeling, minder zekerheden, maar ook meer rente voor investeerders. Crowdfundingplatfor...
lees verder
29-11-2019
De nieuwsbrief van november is uit! U vindt hem via deze link. ...
lees verder
27-11-2019
Geslaagde investeerderssessie bij Flanderijn Op vrijdag 1 november organiseerde Geldvoorelkaar.n...
lees verder
11-11-2019
Vastgoedbeheer op kleine schaal: 'Wij staan 24/7 klaar voor onze huurders' Interview met Marijn e...
lees verder
Investeerder Peter: 'Ik wil rendement maken in de nieuwe economie'
27-11-2018 12:41:51

Peter Rijcken (62) is een ideologisch gedreven investeerder. "Ik ben begonnen metPeter_Rijcken
crowdfunding vanuit een grote allergie tegen de banken. Op een dag ben ik bewust gaan Googlen naar een manier van investeren waarmee ik de grote banken of het grote bedrijfsleven niet ook steun. Zo kwam ik op crowdfunding en toen kwamen Geldvoorelkaar.nl en nog wat andere platformen naar boven.

"De maatschappelijke kant vind ik belangrijk. Crowdfunding past in de nieuwe economie, de transitie naar sharing en communities waarin de menselijke waarde centraal staat. Toen die DSB-bank omviel vond ik het indrukwekkend om te zien hoe veel macht consumenten als geheel, kunnen hebben."

"Ik vind dat we toe moeten naar een andere maatschappelijke orde. Het grote bedrijfsleven is niet oprecht, de regering onbetrouwbaar, de kerk is omgevallen als instituut. Tijd voor verandering. De sharing economie en de crowdfunding als component daarvan is een mooie beweging. Jan Rotmans zegt hierover: 'Alle maatschappelijke sectoren waarin niet de mens centraal staat naderen hun houdbaarheidsdatum. Mensen ontwikkelen zelf alternatieven en voeren die uit. Samen vormen zij de beweging van onderop, essentieel
voor de transitie naar een beter aangepaste samenleving en economie'."

Intuïtie
Bij de keuze voor projecten koerst deze investeerder sterk op zijn bedrijfskundige intuïtie. "Ik lees een project door en besluit in vijf minuten of ik het leuk vind. Ik kijk niet naar de ratings. Ik lees het profiel van de ondernemer. Ik lees welke zekerheden er zijn afgesproken. En ik probeer in te voelen of een product of dienst levensvatbaar is. Zo ja, dan steek ik er een paar honderd euro in. Kleine porties, en spreiden. Dat spreekt mij aan."

"Ik stap niet graag in startende ondernemingen, ik vind het leuker als ondernemers al een trackrecord hebben. Wanneer ze een nieuwe activiteit beginnen, zoeken naar een nieuwe handelsvoorraad bijvoorbeeld om een slag te maken, doe ik mee."

"Mijn vak is marketing," vertelt Peter. "Ik zie dat ondernemers de principiële keus voor crowdfunding ook gerust mogen uitdragen in hun social media profilering. Maar ik denk dat de meeste ondernemers er wel noodgedwongen voor kiezen omdat de bank alleen het makkelijkste deel van de financiering wil verzorgen tegen forse zekerstellingen. Ik vind dat laf en daarom vind ik crowdfunding zo'n mooi maatschappelijk betrokken fenomeen. De beweging van onderop. Prachtig om te zien hoe met de vele kleine bijdragen van 500 tot 1000 euro, ieder project toch snel weer rond komt."

Dichtbij huis
"Ondernemers uit mijn regio maken een grotere kans dat ik in ze investeer; leuk om te zien hoe een lokaal bedrijf floreert mede dankzij jouw inzet. Of neem  die Kombucha stokerij in Amsterdam: mijn kinderen waren enthousiast over het drankje. De opmerking over contracten met een grootgrutter hielp ook. Give it a try, dacht ik. Omdat ik in kleine porties investeer, val ik minder hard op mijn neus."

Makkelijker
Rijcken deed zijn eerste investering begin 2016. "Inmiddels investeer ik makkelijker. Ik blijf projectvoorstellen volgen en er geld in stoppen. Desnoods haal ik wat uit een spaarrekening om het in crowdfunding er weer in te stoppen. Omdat ik dat leuker vind, en omdat ik bijdraag aan het ondernemerschap."

Rendement behalen
Peter houdt bewust zijn rekening bij Triodos en ASN Bank aan. "Een vermogensbeheerder vind ik niet leuk. Ik wil graag zien dat mijn geld goed doet." Ondanks deze betrokken aanpak en intuïtieve besluitvorming, heeft Peter een rationeel einddoel: "Ik wil rendement maken. Anders verdampt mijn vermogen in het fiscale circuit, dus ik wil meer rendement maken dan het fictieve rendement van de belastingdienst.

Community
"We zijn met elkaar een soort van bankje," droomt de investeerder hardop: "Wat mij mooi zou lijken is als de community jaarlijks, naast de projecten zoals ze nu zijn, ook een of twee projecten zou financieren van betrokken starters. Dat we zeggen: deze heeft niet voldoende zekerheden maar wel onze sympathie. Misschien moeten we daarvoor een aanmoedigingsfonds opstarten."

Peter Rijcken investeert sinds 2016 in 25 projecten en heeft een rendement van 6,38%. Sybren Visser interviewt voor Geldvoorelkaar.nl investeerders over hun strategie en drijfveren. Bekijk meer interviews via www.geldvoorelkaar.nl/nieuws of onze facebookpagina.

 

Terug naar overzicht