Nieuws
01-08-2019
Crowdfunder helpt bedrijf verder Jan Kas, Reformatorisch Dagblad, 31-7-2019 - themartikel in de s...
lees verder
29-07-2019
Redactionele opmerking Geldvoorelkaar.nl: In het FD stond deze week een artikel over Rik Breur, de...
lees verder
26-07-2019
Vandaag, vrijdag 26 juli, is Geldvoorelkaar.nl telefonisch bereikbaar tot 16:00 uur. Na die tijd z...
lees verder
19-07-2019
Nais Brands zomercollectie 2020 zeer goed ontvangen Bericht van de ondernemers: Op de vakbeurs '...
lees verder
19-07-2019
Vandaag op Vastgoedjournaal.nl  (19-7-2019) Vastgoed financieren zonder tussenkomst van de b...
lees verder
Investeerder Rob: 'Ik weet hoe belangrijk kapitaal is voor ondernemers'
24-1-2019 14:17:04

Rob Ubels is 59 jaar, vader van twee kinderen en trotse opa van een kleinkind.20190124_Ubels_2
Sinds 1998 werkt hij als zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in business support voor ondernemingen. Hij investeerde in honderden projecten bij Geldvoorelkaar.nl. "Dit is mijn pensioenvoorziening."

"Ik leerde crowdfunding kennen toen ik bezig was een relatie te helpen met zijn financiering. Zijn accountant zei: 'Dat moet je via crowdfunding doen'. Het project ging niet door - toen waren er alleen nog maar annuïtaire leningen en dat paste niet bij de behoefte van de aanvrager. Maar het principe sprak mij zelf als investeerder wel meteen aan."

Sympathiek
"Ik had toen net een paar woekerpolissen stopgezet en zocht naar iets anders om mijn pensioen te regelen", vertelt Ubels. "Ik wist hoe belangrijk het was voor ondernemers om een financieringsmogelijkheid te vinden en vond het sympathiek dat ondernemers bij crowdfunding niet afhankelijk waren van één financier - de bank."

Innovatie
Ubels heeft een voorliefde voor innovatie: "Ik ben betrokken geweest bij de introductie van de beamer en doe nu veel met waterstofauto's. Ik weet hoe moeilijk het voor ondernemers kan zijn om financiering te regelen. En ik vind het leuk om te weten waarin ik investeer. Ik ga zelf uit van een 80-20 regel. Twintig procent zal fout gaan. In de praktijk is dat veel minder."

Overheid
"Nog een argument dat crowdfunding voor mij interessant maakt, is dat ik investeer als privépersoon," gaat Ubels verder. "Ik zie hoe de overheid kan ingrijpen in pensioenen en pensioenleeftijd. Uiteindelijk moet je altijd maar afwachten wat daaruit komt. Het feit dat de overheid niet zomaar bij dit geld van mij kan - afgezien van de vermogensrendementheffing - geeft mij comfort. Bovendien heb ik hier een vrij constant rendement. Daar hoef ik bij de banken niet om te vragen!"

Overzicht
Ubels heeft zijn eigen systeem opgezet om inzicht te houden in zijn investeringen. "Ik heb een speciale bankrekening geopend waar ik mijn pensioendingen regel. Ik investeer vanaf die rekening en laat de uitbetalingen daarop binnenkomen. Geldvoorelkaar.nl informeert mij ook goed. En inmiddels heb ik ook mijn vrouw aan het investeren gekregen. We vinden het allebei leuk."

Verzekeraars
Sommige verzekeraars raden crowdfunding af als pensioenvoorziening door te wijzen op de plotselinge liquiditeitsbehoefte die ontstaat na een overlijden, zegt Ubels. "Dan heb je ineens geld nodig om de kosten te dragen. Maar daar ben ik niet gevoelig voor: ik heb daar gewoon een overlijdensrisicoverzekering voor afgesloten."

Advies aan nieuwe investeerders
Nieuwe investeerders raadt Ubels aan om investeringen goed te spreiden. "Ik maak een mix tussen horecaprojecten en projecten in vastgoed en grote ondernemingen. Zo'n APOC vind ik een wereldbedrijf, dat vliegt wel. En: let goed op de looptijden - zorg dat je het geld weer liquide hebt op het moment dat jij er behoefte aan hebt, bijvoorbeeld voor je pensioen."

Rob Ubels investeerde in 430 projecten en haalde een netto rendement van 5,25% Sybren Visser interviewt investeerders van Geldvoorelkaar.nl over hun portefeuille. Kijk voor meer interviews op onze nieuws- of Facebookpagina.

Terug naar overzicht