Nieuws
18-10-2018
Wij zijn recent door Creditsafe geïnformeerd dat zij haar scoremodellen heeft vervangen. Alle bedr...
lees verder
12-10-2018
De gemiddelde leeftijd van de Geldvoorelkaar.nl-investeerders is 46 jaar. Twintig procent van de i...
lees verder
02-10-2018
 Vanaf 2 oktober is het ook mogelijk om via Geldvoorelkaar.nl te investeren in Flexleningen. ...
lees verder
01-10-2018
De investeerdersnieuwsbrief van oktober is verschenen. Met veel projecten en een paar vooruitblikk...
lees verder
28-09-2018
Opvallend verschil tussen de leningnemers  en  investeerders  bij Geldvoorelkaar.n...
lees verder
Waarom u anoniem investeert
28-9-2018 14:25:40

Opvallend verschil tussen de leningnemers  en  investeerders  bij Geldvoorelkaar.nl: wie geld aanvraagt wordt bekend, degene die geld uitleent blijft anoniem. Waarom die anonimiteit?

Het antwoord is even kort als vanzelfsprekend: "Dat is omdat veel investeerders dat prettiger vinden," zegt Berdien van Coeverden van Klantenservice Geldvoorelkaar.nl. "Niet iedereen loopt graag te koop met zijn financiële positie. Dat gegeven ken je misschien wel van de allerrijksten, die het oncomfortabel vinden om genoemd te worden in de Quote500, maar het geldt zeker ook voor mensen met een iets minder verbluffend vermogen, of het nu gaat om gepensioneerde MKB ondernemers, of erven van een familiekapitaal."

Het feit dat ze zich alleen aan het platform moeten laten kennen, is voor een enkele principiële investeerder zelfs een voorwaarde om te willen investeren.

Wel bekend bij de platforms
Overigens: de anonimiteit van een investeerder wil niet zeggen dat hij onbekend is. Bij Geldvoorelkaar.nl kennen we de investeerders wel, en raadplegen hen als een geldnemer in de problemen komt en een schikkingsvoorstel doet. Iedere investeerder moet zich bij de eerste investering legitimeren. Vervolgens krijgt hij een nummer, en dat nummer komt onder de contracten te staan. Om de uitbetalingen goed te kunnen laten verlopen kennen we natuurlijk ook de naw-gegevens van de investeerders.

Vertrouwen
Soms horen we dat ondernemers via ons  proactief hun investeerders willen bijpraten over hoe het gaat met hun bedrijf. Zij mailen naar ons en wij sturen die berichten door. Het is verstandig om dat af en toe te doen: de geldnemers hebben kunnen lenen bij de gratie van het vertrouwen van hun investeerders. Dat vertrouwen was zo groot, dat ze er een stuk(je) van hun vermogen in steken. Het wil niet zeggen dat ze elke maand een update willen. Maar eens per jaar is een aardige maatstaf.

Uitnodiging
Een slimme ondernemer maakt gebruik van die belangstelling. Er zijn voorbeelden van ondernemers die hun investeerders uitnodigden voor rondleidingen op hun bedrijf en die daar een lijst neerlegden voor de tot dan toe anonieme investeerders: 'wilt u ook op onze mailinglijst?' Wie zijn naam invult, heeft zijn masker voor de ondernemer afgezet.

Gunfactor
Zo kan een aanvankelijk anonieme investeerder alsnog worden verleid om meer met de geldnemer te maken te hebben. Want ook achter de maskers van de anonimiteit zit bij crowdfunding nog altijd de gunfactor.

 

(Dit artikel stond in een licht gewijzigde versie ook op crowdfunding.nl)

Terug naar overzicht