Nieuws
Nieuwsbrief investeerders (feb18) verschenen
15-02-2018
Lees de nieuwsbrief over gefunde projecten, over ondernemers die nog funding zoeken, over de netto...
lees verder
Wijzigingen tarieven
14-02-2018
Per 15 februari is de succes-fee voor investeerders aangepast. U vindt de geldende tarieven o...
lees verder
Gezocht: Commercieel talent
02-02-2018
Je bent verantwoordelijk voor het acquireren van nieuwe crowdfundingprojecten voor Geldvoorelkaa...
lees verder
Jaarrendement bijgewerkt tot 1 januari
02-02-2018
Benieuwd naar het rendement van uw portefeuille over het jaar 2017? In MijnGeldvoorelkaar zijn d...
lees verder
Betaalkenmerk veranderd
23-01-2018
Een wijziging bij de ING Bank maakt dat het kenmerk van onze betalingen er anders uit gaat zie...
lees verder
Groei
Mokumono
Project:
16644 Zakelijk
Leendoel:
Groei
Classificatie:
5s
G-PD percentage:
1,22
Creditsafe score:
56
Zekerheden:
PRDRBSHA
Project is tot stand gekomen
Kredietbedrag:
€ 85.000
Geinvesteerd:
€ 85.000
Product:
Groeilening
Rente per jaar:
9,0%
Looptijd:
60 maanden
Aflosvrij periode
6 maanden
100%
Over mij
Branche:Fietsindustrie
Producten en/of diensten:Fietsen
Aantal medewerkers:2
Oprichtingsdatum:31-12-2015
Leeftijd:Bob 27 | Tom 27
Gezinssituatie:Alleenstaand | Alleenstaand
Woonsituatie:Inwonend bij moeder | Huurwoning
Opleiding:WO | HBO
Hobby's:Wielrennen en koken | Wielrennen
BKR score:Geen score
BKR score:Laag risico (C)
Social media:Facebook  LinkedIn  LinkedIn
Aanvullende informatie:Download Adobe Reader  Creditsafe Mokum Mono B.V.pdf
Aanvullende informatie:Download Adobe Reader  Creditsafe Bob Schiller Holding B.V.pdf
Aanvraag mede mogelijk gemaakt door
 
Toelichting van de aanvrager
Uw naam
Uw E-mailadres
De naam van uw vriend
Het E-mailadres van uw vriend
Uw persoonlijke tekst (optioneel)
Verstuur
Kunt u een beschrijving geven van uw onderneming?
Mokumono is een nieuw fietsmerk met een missie: het terughalen van de fietsframe productie naar Europa. Wij hebben hiertoe een radicaal nieuw en geautomatiseerd productieproces ontwikkeld. 

Profiel_16644_2_203646.jpg

Wie 25 jaar geleden een nieuwe fiets van het merk Gazelle, Batavus of Sparta kocht, had een product dat voor 90% was opgebouwd met onderdelen van Europese makelij. Tegenwoordig is dat echter nog maar zo’n 30%! De productie van onderdelen is grotendeels verplaatst naar lageloonlanden, voornamelijk Zuidoost Azië. En het belangrijkste onderdeel: het frame, de basis van elke fiets, wordt al helemaal niet meer in Europa geproduceerd. 

Wij zijn overtuigd van het belang om de fietsproductie terug te halen naar Europa. In de eerste plaats omdat het verlies van vakmanschap en een maakindustrie de toekomst en de welvaart van dit continent onomkeerbaar verzwakt. Maar ook omdat productie in Azië op de lange termijn niet houdbaar is. Lange levertijden, negatieve milieu implicaties en stijgende kosten maken Azië steeds minder de ideale productielocatie. 

Voor de ontwikkeling van de Mokumono hebben we ons laten inspireren door de auto-industrie. Een industrie die zijn productie in Europa heeft weten te houden door het productieproces constant te ontwikkelen en te automatiseren. De lessen die in de auto-industrie zijn geleerd passen wij toe op de productie van ons fietsframe. 

Het eindresultaat van dit voor de fietsindustrie unieke productieproces is een lichtgewicht, duurzaam en betrouwbaar frame met een prachtig uiterlijk. We monteren de fiets af met onderdelen van de beste fabrikanten en creëren zo de perfecte en echt Nederlandse sportieve stadsfiets. 

Wat ons betreft wordt Mokumono een internationaal fietsmerk van betekenis!

Profiel_16644_2_204316.jpg

Waar wordt de financiering voor aangewend?
Het afgelopen jaar hebben wij samen met onze productiepartners het Mokumono productieproces technisch volledig ontwikkeld. Wat ons nu nog rest is het opstarten van de daadwerkelijke productie. Om de eerste frames te produceren moeten we investeren in de benodigde productiegereedschappen. Die investering willen we doen middels een lening via Geldvoorelkaar.nl. 

In mei 2016 hebben we via Kickstarter.com € 92.915,- opgehaald met de voorverkoop van 62 fietsen. Dit bedrag is besteed aan de inkoop van onderdelen (€ 35.000,-), materiaal- en lasonderzoek (€ 20.000,-), advies & accounting (€ 7.000,-), Kickstarter kosten (€ 7.000,-), marketing & evenementen (€ 6.000,-) en huisvesting (€ 5.500,-). Het overige deel (€ 12.415,-) is liquide.

Met onze oorspronkelijk begroting dachten wij de opstart van de productie te kunnen financieren uit het opgehaalde geld van de Kickstarter campagne. De kosten gemoeid met de definitieve technische ontwikkeling van het productieproces bleken echter hoger dan vooraf ingeschat. De oorspronkelijke begroting was daarmee niet langer dekkend. Om die reden zoeken we nu, met name ten behoeve van het vervaardigen van productiemallen, aanvullende financiering. De voorraden van de onderdelen – behalve de frames - voor de fietsen van de Kickstarter campagne zijn reeds aanwezig. Met de benodigde mallen kunnen wij deze fietsen gaan uitleveren.

Investeringsbegroting

Bestedingsdoel
Bedrag
Productiegereedschappen
€ 73.000,-
Werkkapitaal
€ 12.000,-
Benodigd via Geldvoorelkaar.nl
€ 85.000,-
Wat is uw professionele achtergrond?
Bob is het creatieve brein achter Mokumono. Met de Epo, zijn afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven (2014) maakte hij niet alleen een statement richting de fietsindustrie, hij toonde zich ook een ontwerper met oog voor detail. En met een goed gevoel voor wat fietsers belangrijk vinden. Met Mokumono zet hij zijn eerste stappen op het ondernemerspad. 
Tom is de tweelingbroer van Bob en in tal van opzichten zijn tegenpool. Dat is mooi, want waar zijn broer vooral wil ontwerpen is Tom met name geïnteresseerd in commerciële kansen. Tom studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam ‘Science, Business and Innovation’ gevolgd door een master ‘Environment and Resource Management’ (2014). 

Profiel_16644_2_205850.jpg

Waarom kiest u voor crowdfunding?
Na onze geslaagde ervaring met crowdfunding op Kickstarter.com willen we graag dit middel opnieuw inzetten. Crowdfunding is een mooie manier om financiering op te halen en tegelijkertijd nieuwe mensen in aanraking te laten komen met ons merk en product.

Hoe zal de organisatorische structuur van de onderneming worden ingericht? 
Bob Schiller Holding B.V. is 100% eigenaar van Mokum Mono B.V. 

Profiel_16644_2_210502.jpg

Wat is het verwachte omzetniveau en resultaat van de onderneming?

Boekjaar
Omzet
Resultaat voor Belasting
Jaar 1
€ 200.000,-
€ 18.000,-
Jaar 2
€ 445.000,-
€ 41.000,-
Jaar 3 
€ 600.000,-
€ 61.000,-

De prognoses zijn opgesteld in samenwerking met TeamCaptains.  

Wat zijn de korte- en lange termijn vooruitzichten van de onderneming?
Na het afronden van onze campagne op Kickstarter.com hebben we ons volledig gericht op de ontwikkeling van het productieproces. Inmiddels is die ontwikkeling technisch afgerond. Daarom zijn we op 18 juli weer gestart met verkopen. Dat heeft binnen acht dagen geresulteerd in vier nieuwe pre-orders.  

We verwachten dat de verkoop pas echt op gang zal komen als de fietsen daadwerkelijk geproduceerd zijn. Na het verstrekken van de lening zijn nog zeker vier maanden nodig om de fietsframes te kunnen produceren. De tijd voor het vervaardigen van de productiegereedschappen (de mallen) is twee maanden. Daarna zal het frame getest en gecertificeerd moeten worden, iets wat naar verwachting nog eens twee maanden in beslag neemt. 

Om die reden kiezen we voor een uitgestelde aflossing van zes maanden. Zo kunnen we toewerken naar de start van productie en de voorbereidingen treffen om daarna vol in te zetten op sales en marketing. 

Profiel_16644_2_211503.jpg

Zijn er nog overige vaste bronnen van inkomsten?
Wij verhuren een deel van onze kantoorruimte voor € 500,- per maand.

Heeft u uw bedrijfspand in eigendom of huurt u dit?
Wij huren een bedrijfspand. 

Welke specifieke zekerheden kunt u inbrengen?
Naast het feit dat wij tekenen voor hoofdelijke aansprakelijkheid in privé worden de banksaldi, bedrijfsinventaris en voorraden verpand. Daarnaast staan onze beide ouders borg voor een bedrag van € 20.000,- per persoon. Tevens is op deze lening de depotregeling (2 maandtermijnen) van toepassing voor het geval wij tijdelijk niet aan de betaalverplichting zouden kunnen voldoen.

Incentive
  • Onder alle investeerders wordt 1 Mokumono fiets verloot
  • Bij een investering van € 200,- tot € 1.000,- ontvangt de investeerder 10% korting op de aanschaf van een Mokumono fiets
  • Bij een investering van € 1.000,- tot € 2.000,- ontvangt de investeerder 15% korting op de aanschaf van een Mokumono fiets
  • Bij een investering van € 2.000,- of meer ontvangt de investeerder 20% korting op de aanschaf van een Mokumono fiets

Noot van Geldvoorelkaar.nl
De in de aanhef vermelde G-PD% en de Creditsafe score zijn van geldnemer Mokum Mono B.V. 

Medegeldnemers zijn:
  • Bob Schiller Holding B.V. (G-PD% 0,05% en Creditsafe score 61)
  • De heer B.C. Schiller (enig aandeelhouder van Bob Schiller Holding B.V.) die hiermee tekent voor hoofdelijke aansprakelijkheid in privé. Deze is op dit moment van morele waarde
  • De heer T.H. Schiller (tweelingbroer en verantwoordelijk voor finance en marketing) die hiermee tekent voor hoofdelijke aansprakelijkheid in privé. Deze is op dit moment van morele waarde
Op deze lening is de Depotregeling van toepassing (twee maandtermijnen). De Stichting Klantengelden Geldvoorelkaar.nl houdt dit bedrag in Depot voor het geval de Geldnemer kortstondig niet aan zijn verplichting kan voldoen. Bij de Geldnemer rust de verplichting het Depot onmiddellijk aan te zuiveren.

Zowel de vader H.D. Schiller als de moeder T.J.S. Broekmeulen staan elk borg voor een bedrag van € 20.000,-. De borgstelling van de vader is op dit moment van materiele waarde. De borgstelling van de moeder is op dit moment van morele waarde.

De verpanding van de banksaldi, bedrijfsinventaris en voorraden zal worden vastgelegd in een pandakte met als pandhouder namens de investeerders de Stichting Zekerheden Geldvoorelkaar.nl. Uitboeking van de lening zal pas geschieden als de genoemde zekerheden ten behoeve van de Stichting Zekerheden Geldvoorelkaar.nl zijn gevestigd.

Dit is een Groeilening. Gedurende de eerste 6 maanden zal alleen rente per kwartaal betaald worden. De betaling van de annuïtaire rente en aflossing zal vanaf maand 7 starten.Terug naar overzicht

Geïnvesteerd bedragInvesteerderDatum
€ 1.000024631donderdag 3 augustus 2017
€ 200027434donderdag 3 augustus 2017
€ 200025480donderdag 3 augustus 2017
€ 200015197donderdag 3 augustus 2017
€ 500026630donderdag 3 augustus 2017
€ 300015595donderdag 3 augustus 2017
€ 100013615donderdag 3 augustus 2017
€ 100012564donderdag 3 augustus 2017
€ 500010226donderdag 3 augustus 2017
€ 200026179donderdag 3 augustus 2017
€ 100020146donderdag 3 augustus 2017
€ 200027128donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000025131donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000021750donderdag 3 augustus 2017
€ 300002107donderdag 3 augustus 2017
€ 100016312donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000023406donderdag 3 augustus 2017
€ 400025416donderdag 3 augustus 2017
€ 200027133donderdag 3 augustus 2017
€ 300018530donderdag 3 augustus 2017
€ 500019081donderdag 3 augustus 2017
€ 200021073donderdag 3 augustus 2017
€ 500027340donderdag 3 augustus 2017
€ 200026947donderdag 3 augustus 2017
€ 100017059donderdag 3 augustus 2017
€ 500027263donderdag 3 augustus 2017
€ 200013176donderdag 3 augustus 2017
€ 500013091donderdag 3 augustus 2017
€ 200015148donderdag 3 augustus 2017
€ 400025879donderdag 3 augustus 2017
€ 500006904donderdag 3 augustus 2017
€ 100023549donderdag 3 augustus 2017
€ 500026762donderdag 3 augustus 2017
€ 500017915donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000024363donderdag 3 augustus 2017
€ 400001617donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000026271donderdag 3 augustus 2017
€ 100009551donderdag 3 augustus 2017
€ 500025099donderdag 3 augustus 2017
€ 2.000027548donderdag 3 augustus 2017
€ 100021421donderdag 3 augustus 2017
€ 100002213donderdag 3 augustus 2017
€ 500002217donderdag 3 augustus 2017
€ 300026552donderdag 3 augustus 2017
€ 100019020donderdag 3 augustus 2017
€ 100005232donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000009774donderdag 3 augustus 2017
€ 100026755donderdag 3 augustus 2017
€ 500022784donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000002621donderdag 3 augustus 2017
€ 400026926donderdag 3 augustus 2017
€ 300003447donderdag 3 augustus 2017
€ 2.000018695donderdag 3 augustus 2017
€ 200016278donderdag 3 augustus 2017
€ 200027495donderdag 3 augustus 2017
€ 300017236donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000017524donderdag 3 augustus 2017
€ 300002580donderdag 3 augustus 2017
€ 500014131donderdag 3 augustus 2017
€ 4.000013127donderdag 3 augustus 2017
€ 200010995donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000025955donderdag 3 augustus 2017
€ 200011688donderdag 3 augustus 2017
€ 500003523donderdag 3 augustus 2017
€ 200022584donderdag 3 augustus 2017
€ 100003198donderdag 3 augustus 2017
€ 200025698donderdag 3 augustus 2017
€ 100018736donderdag 3 augustus 2017
€ 100021870donderdag 3 augustus 2017
€ 500013794donderdag 3 augustus 2017
€ 300027174donderdag 3 augustus 2017
€ 200024087donderdag 3 augustus 2017
€ 200021591donderdag 3 augustus 2017
€ 500025483donderdag 3 augustus 2017
€ 100021535donderdag 3 augustus 2017
€ 200016565donderdag 3 augustus 2017
€ 100016581donderdag 3 augustus 2017
€ 100011413donderdag 3 augustus 2017
€ 200016566donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000018421donderdag 3 augustus 2017
€ 500027443donderdag 3 augustus 2017
€ 500004502donderdag 3 augustus 2017
€ 500022737donderdag 3 augustus 2017
€ 200023480donderdag 3 augustus 2017
€ 300026821donderdag 3 augustus 2017
€ 300027425donderdag 3 augustus 2017
€ 100027473donderdag 3 augustus 2017
€ 300007709donderdag 3 augustus 2017
€ 100014303donderdag 3 augustus 2017
€ 500026660donderdag 3 augustus 2017
€ 500024338donderdag 3 augustus 2017
€ 100027502donderdag 3 augustus 2017
€ 200009779donderdag 3 augustus 2017
€ 100012241donderdag 3 augustus 2017
€ 300002838donderdag 3 augustus 2017
€ 200014985donderdag 3 augustus 2017
€ 200018187donderdag 3 augustus 2017
€ 500024328donderdag 3 augustus 2017
€ 1.500023527donderdag 3 augustus 2017
€ 200012355donderdag 3 augustus 2017
€ 2.000013214donderdag 3 augustus 2017
€ 200003497donderdag 3 augustus 2017
€ 100014792donderdag 3 augustus 2017
€ 100016881donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000026937donderdag 3 augustus 2017
€ 500021847donderdag 3 augustus 2017
€ 500006176donderdag 3 augustus 2017
€ 200027052donderdag 3 augustus 2017
€ 100007024donderdag 3 augustus 2017
€ 200006035donderdag 3 augustus 2017
€ 200027494donderdag 3 augustus 2017
€ 100027003donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000010548donderdag 3 augustus 2017
€ 100027513donderdag 3 augustus 2017
€ 2.000027492donderdag 3 augustus 2017
€ 500026824donderdag 3 augustus 2017
€ 500017430donderdag 3 augustus 2017
€ 3.000006201donderdag 3 augustus 2017
€ 100017241donderdag 3 augustus 2017
€ 300005620donderdag 3 augustus 2017
€ 500004749donderdag 3 augustus 2017
€ 300014380donderdag 3 augustus 2017
€ 500025711donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000027553donderdag 3 augustus 2017
€ 200025594donderdag 3 augustus 2017
€ 400012753donderdag 3 augustus 2017
€ 500015027donderdag 3 augustus 2017
€ 100022645donderdag 3 augustus 2017
€ 500027064donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000026880donderdag 3 augustus 2017
€ 200013759donderdag 3 augustus 2017
€ 200026420donderdag 3 augustus 2017
€ 200020960donderdag 3 augustus 2017
€ 500001386donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000004447donderdag 3 augustus 2017
€ 200027033donderdag 3 augustus 2017
€ 500006529donderdag 3 augustus 2017
€ 100016428donderdag 3 augustus 2017
€ 200026072donderdag 3 augustus 2017
€ 200018150donderdag 3 augustus 2017
€ 500009818donderdag 3 augustus 2017
€ 1.000002026vrijdag 4 augustus 2017
€ 100027036vrijdag 4 augustus 2017
€ 100015028vrijdag 4 augustus 2017
€ 200027152vrijdag 4 augustus 2017
€ 500027557vrijdag 4 augustus 2017
€ 2.500014076vrijdag 4 augustus 2017
€ 500027558vrijdag 4 augustus 2017
€ 300011477vrijdag 4 augustus 2017
€ 300027522vrijdag 4 augustus 2017
€ 100009618vrijdag 4 augustus 2017
€ 10.000027559vrijdag 4 augustus 2017
€ 200022496vrijdag 4 augustus 2017
€ 300010621vrijdag 4 augustus 2017
€ 100025715vrijdag 4 augustus 2017
€ 600025741vrijdag 4 augustus 2017
€ 300023819zondag 6 augustus 2017
€ 100027580zondag 6 augustus 2017
€ 200011481zondag 6 augustus 2017
€ 900004384zondag 6 augustus 2017
€ 1.300004264woensdag 16 augustus 2017