'Crowdfunding bij Geldvoorelkaar.nl is mijn pensioenvoorziening'

10-05-2019 12:00

“Ik weet hoe belangrijk het is voor ondernemers om een financieringsmogelijkheid te vinden en vind het sympathiek dat ondernemers bij crowdfunding niet afhankelijk zijn van één financier – de bank.”

Rob investeerder bij Geldvoorelkaar

Investeerder Rob: ‘ik weet hoe belangrijk kapitaal is voor ondernemers’

Rob is 59 jaar, vader van twee kinderen en trotse opa van een kleinkind. Sinds 1998 werkt hij als zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in business support voor ondernemingen. Hij investeerde in honderden projecten bij Geldvoorelkaar.nl. “Dit is mijn pensioenvoorziening.”

 

Ik leerde crowdfunding kennen toen ik bezig was een relatie te helpen met zijn financiering. Zijn accountant zei: ‘Dat moet je via crowdfunding doen’. Het project ging niet door – toen waren er alleen nog maar annuïtaire leningen en dat paste niet bij de behoefte van de aanvrager. Maar het principe sprak mij zelf als investeerder wel meteen aan.”

Sympathiek

“Ik had toen net een paar woekerpolissen stopgezet en zocht naar iets anders om mijn pensioen te regelen”, vertelt Rob. “Ik wist hoe belangrijk het was voor ondernemers om een financieringsmogelijkheid te vinden en vond het sympathiek dat ondernemers bij crowdfunding niet afhankelijk waren van één financier – de bank.”

Innovatie

Rob heeft een voorliefde voor innovatie: “Ik ben betrokken geweest bij de introductie van de beamer en doe nu veel met waterstofauto’s. Ik weet hoe moeilijk het voor ondernemers kan zijn om financiering te regelen. En ik vind het leuk om te weten waarin ik investeer. Ik ga zelf uit van een 80-20 regel. Twintig procent zal fout gaan. In de praktijk is dat veel minder.”

Overheid

“Nog een argument dat crowdfunding voor mij interessant maakt, is dat ik investeer als privépersoon,” gaat Rob verder. “Ik zie hoe de overheid kan ingrijpen in pensioenen en pensioenleeftijd. Uiteindelijk moet je altijd maar afwachten wat daaruit komt. Het feit dat de overheid niet zomaar bij dit geld van mij kan – afgezien van de vermogensrendementheffing – geeft mij comfort. Bovendien heb ik hier een vrij constant rendement. Daar hoef ik bij de banken niet om te vragen!”

Overzicht

Rob heeft zijn eigen systeem opgezet om inzicht te houden in zijn investeringen. “Ik heb een speciale bankrekening geopend waar ik mijn pensioendingen regel. Ik investeer vanaf die rekening en laat de uitbetalingen daarop binnenkomen. Geldvoorelkaar.nl informeert mij ook goed. En inmiddels heb ik ook mijn vrouw aan het investeren gekregen. We vinden het allebei leuk.”

Verzekeraars

Sommige verzekeraars raden crowdfunding af als pensioenvoorziening door te wijzen op de plotselinge liquiditeitsbehoefte die ontstaat na een overlijden, zegt Rob. “Dan heb je ineens geld nodig om de kosten te dragen. Maar daar ben ik niet gevoelig voor: ik heb daar gewoon een overlijdensrisicoverzekering voor afgesloten.”

Advies aan nieuwe investeerders

Nieuwe investeerders raadt Rob aan om investeringen goed te spreiden. “Ik maak een mix tussen horecaprojecten en projecten in vastgoed en grote ondernemingen. Zo’n APOC vind ik een wereldbedrijf, dat vliegt wel. En: let goed op de looptijden - zorg dat je het geld weer liquide hebt op het moment dat jij er behoefte aan hebt, bijvoorbeeld voor je pensioen.”

Rob investeerde in 430 projecten en haalde een netto rendement van 5,25%