Als eerste crowdfundingplatform bij € 175 miljoen

13-05-2019

De crowdfundmarkt groeit hard, met als voortrekker het grootste Nederlandse platform Geldvoorelkaar.nl. In december 2018 vierde de crowdfunder nog dat het als eerste in ons land meer dan € 150 miljoen financierde. Nu, nog geen vijf maanden later, staat de teller alweer op € 175 miljoen.

Ballon blauw en goud

Sinds de oprichting in 2011 zijn via Geldvoorelkaar.nl bijna 1500 projecten gefinancierd, met behulp van zo'n 215.000 investeringen. Daarmee behoudt Geldvoorelkaar.nl zijn titel als Grootste Crowdfundingplatform, waarvoor de crowdfunder begin dit jaar nog een award won.

Vastgoed crowdfunden

De € 175 miljoen financiering is volledig opgebracht door de crowd, zonder bijdrage van institutioneel geld. Investeerders behalen via Geldvoorelkaar.nl een gemiddeld bruto rendement van 7,22%. Netto is dat 4,32%. Het netto rendement wordt berekend door de kosten en leningen met achterstanden van 90 dagen volledig af te boeken. Daarmee volgt het platform de aanbevelingen van de AFM.

Het laatste jaar groeit met name de interesse vanuit de vastgoedsector in crowdfunding als financieringsvorm. Edwin Adams, directeur en oprichter van Geldvoorelkaar.nl: 'De sterke interesse uit de vastgoedsector zorgt voor gemiddeld grotere projecten, met meer zekerheden voor investeerders door hypothecaire dekking. Daarom verwacht ik dat wij dit jaar ruim boven de € 200 miljoen uit zullen komen.'

Crowdfunding Nederland blijft groeien

Ook voor de totale crowdfundmarkt rekent Adams op een sterke groei. 'Ik verwacht dat de totale crowdfundingmarkt in Nederland dit jaar boven de 0,5 miljard euro zal stijgen. Daarmee vertegenwoordigt crowdfunding een steeds belangrijkere rol in de financiering van het MKB en in de mogelijkheden voor investeerders. Die groei zal de komende jaren doorzetten, mede door aanvullende regelgeving (Basel IV), waardoor banken minder financieren.'