Banken minder in trek voor leningen

29-07-2020

Steeds meer kleinere bedrijven die geld willen lenen, kloppen niet meer aan bij de bank. Zij kiezen als het om minder dan een miljoen euro gaat eerder voor alternatieve financieringsvormen. Geldvoorelkaar.nl en Qredits kunnen door overheidssteun bovendien meer MKB bedrijven voorzien van financiering.

Denk aan crowdfunding, informal investors, directe kredietverlening, debiteurenfinanciering of leasen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Stichting MKB Financiering. De onderzoekers zeggen: “Als het aantal kleine zakelijke financieringen ondanks de corona-crisis doorzet, nemen non-bancaire financiers de rol als grootste geldschieter rond 2023 over van de banken.”

Geldvoorelkaar.nl en Qredits

Geldvoorelkaar.nl en Qredits kunnen door ondersteuning van de overheid meer MKB bedrijven voorzien van financiering. Erkend MKB Financier Geldvoorelkaar.nl is geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling en krijgt daarmee toegang tot overheidsgarantie bij de financiering van bedrijven die door de coronamaatregelen extra steun nodig hebben. Hierdoor wordt investeren met staatsgarantie ook mogelijk voor particuliere en zakelijke crowdfunding investeerders. Qredits, ook Erkend MKB Financier, kan dankzij een overheidslening van 25 miljoen meer overbruggingskredieten verstrekken. Tijdens de corona crisis verstrekte Qredits al voor bijna 10 miljoen aan kleine kredieten. Daarmee boden ze zo’n 700 ondernemers van financiële ruimte.

Veel lobby'en

Voorzitter Stichting MKB Financiering Ronald Kleverlaan: "We zijn als stichting sinds de coronacrisis samen met andere partijen flink aan het lobbyen bij de overheid voor extra funding van de non-bancaire financiers. Qredits en Geldvoorelkaar.nl zijn met deze lening en garantie en hun eigen innovaties nu in staat gesteld om het MKB nog sneller en doelmatiger te voorzien van corona overbruggingskredieten."

Overheidssteun is belangrijk

Stichting MKB Financiering is verheugd dat de overheid de non-bancaire financiers steunt en het belang ziet van een innovatieve en diverse financiële markt. Het is een goede eerste stap om nog meer non-bancaire financiers toegang te geven tot de overheidskredieten. Er blijft echter nog wel een tekort aan funding bestaan bij de non-bancaire financiers. Het zou goed van de overheid zijn om ook mee te helpen bij het oplossen van de funding gap. Dan kan in de komende jaren de toenemende vraag naar kredieten en financiering van het MKB doeltreffend door de marktpartijen worden opgelost.

Over Stichting MKB Financiering

Stichting MKB Financiering (SMF) is een onafhankelijke organisatie opgericht om een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de alternatieve financieringssector en de toegang tot klantgerichte en passende financiering voor ondernemers te vergroten.

Bron: Entreemagazine.nl