In de nieuwste septembereditie van de Geldgids krijgt crowdfunding bijzondere aandacht als interessante aanvulling op spaargeld en beleggingen. De Consumentenbond ging hiervoor in gesprek met Wim Burger, Business Development Manager bij Geldvoorelkaar.nl. Het artikel biedt een genuanceerd en gedetailleerd beeld van de kansen en risico's van crowdfunding. Vanuit Geldvoorelkaar.nl waarderen wij de focus op risicomanagement en spreiding, thema's die wij ook voortdurend benadrukken in ons eigen advies aan investeerders.
Toename in populariteit
Crowdfunding wint snel aan populariteit, vooral nu spaarrentes laag blijven en mensen op zoek zijn naar alternatieve manieren om hun geld te laten groeien. De Consumentenbond ging in gesprek met onze Business Development Manager Wim Burger en vroeg hem onder andere naar onze werkwijze, de risico’s en zekerheden. Volgens Wim is het belangrijk dat nieuwe investeerders positief kritisch te werk gaan. "Een goed gediversifieerde portefeuille is cruciaal om risico's te beperken," adviseert hij. Naast het opbouwen van een portefeuille is het volgens Burger essentieel om risico’s goed te managen. Geldvoorelkaar.nl biedt daarom projecten met uiteenlopende risicoklassen, van relatief veilige investeringen in gevestigde bedrijven en vastgoed tot risicovollere opties in start-ups. "Het is belangrijk om als investeerder je due diligence te doen en niet alleen te focussen op het beloofde rendement, maar ook op de zekerheden die een project biedt," benadrukt hij.
Strengere regulering biedt zekerheid
Verder benadrukt de Consumentenbond in het artikel het belang van zaken doen met een platform dat beschikt over een Europese ECSPR-vergunning. "Platforms moeten aan strenge eisen voldoen," stelt de Consumentenbond. De ECSPR-vergunning werd in november 2023 ingevoerd en heeft de crowdfundingmarkt verder geprofessionaliseerd. De AFM heeft 18 van deze Europese vergunningen aan Nederlandse aanbieders verstrekt. Geldvoorelkaar.nl heeft als pionier als een van de eersten deze vergunning in ontvangst mogen nemen.
Het volledige interview dat de consumentenbond had met Wim Burger en meer informatie over de risico’s en kansen van crowdfunding is te lezen in de septemberuitgave van de Geldgids. Leden van de Consumentenbond kunnen het artikel kosteloos lezen op de website van de Consumentenbond.