De afgelopen jaren hebben Nederlandse spaarders een behoorlijke magere financiële tijd ervaren. Het was dan ook heel normaal dat spaarrekeningen geen rente of zelfs negatieve rente opleverden. Echter, recentelijk zijn banken voorzichtig begonnen met het vergoeden van een halve tot hele procent rente op deposito's. We zien bovendien tekenen dat de rente doorgroeit naar zo’n twee procent. Het is dan ook begrijpelijk dat spaarders koortsachtig op zoek zijn gegaan naar alternatieven waarmee wél rendement viel te behalen en waarmee zij de inflatie konden voorblijven.
Crowdfunding serieuze speler
Geldvoorelkaar.nl is ruim 12 jaar geleden als eerste zakelijke crowfunding platform in Nederland gestart in reactie op de krediet en bankencrisis. De markt had de behoefte aan alternatieve routes voor financiering. Bovendien stelde het beleggers, groot en klein, in staat een aantrekkelijk rendement te maken op hun vermogen. Crowdfundingplatforms treden op als bemiddelaar bij het tot stand komen van zakelijke financieringen. Zij creëren een marktplaats waar beleggers en ondernemers elkaar vinden en brengen op deze manier vraag en aanbod bij elkaar. Beleggers hebben hierdoor toegang verkregen tot beleggingsproducten die voorheen niet beschikbaar waren, althans niet voor het grote publiek. Deze democratisering van het beleggingsproces heeft ertoe geleid dat crowdfunding nu een belangrijke speler is geworden op de lokale kapitaalmarkt.
Hoe werkt crowdfunding?
De werkwijze van Geldvoorelkaar.nl zorgt voor transparante toegankelijkheid van de kapitaalmarkt. Het werkt in vier stappen. Stap een: Ons ervaren team buigt zich over een financieringsaanvraag voor een bepaald project en beoordeelt de levensvatbaarheid en kredietwaardigheid ervan. Stap twee: Als deze beoordeling positief is dan wordt er een risico inschatting gemaakt, zekerheden geregeld en een daarbij horend rendement vastgesteld. Stap drie: Hierna wordt het project goed onderbouwd gepromoot bij een breed publiek via onze website, social media kanalen en bij onze eigen investeerders community o.a. via e-mail. Stap vier: Zodra het project is volgeschreven wordt de financiering verstrekt. Maar hiermee is het werk van ons platform nog niet klaar; wij zorgen uiteraard nog voor de administratieve afwikkeling, rapportages en eventuele aanpassingen. Is er onvoorziene tegenslag ontstaan die niet meer kan worden opgevangen? Dan volgt uitwinning van de zekerheden.
Wat voegt een crowdfundingplatform toe aan de financieringsmarkt?
Via crowdfundingplatforms worden projecten gefinancierd die voorheen vooral waren aangewezen op grote investeerders. Denk aan projecten die voor banken kostentechnisch niet interessant genoeg zijn of een veel te lang goedkeuringstraject hebben. Ons platform is erop ingesteld om snel te schakelen. De geldnemer weet vaak al binnen een week waar hij of zij aan toe is. Dat is bijvoorbeeld voor transacties op de vastgoedmarkt zeer belangrijk. Er zijn veel kapers op de kust dus een snelle go of no-go is vereist. Zodra er groen licht is worden beleggers in staat gesteld om al vanaf € 100,- te participeren in aantrekkelijke projecten. De belegger heeft zo door het voorwerk van het platform ruime keuze uit betrouwbare beleggingsprojecten. Crowdfunding maakt het voor iedereen mogelijk om met kleine middelen een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille op te bouwen. En dat ook nog eens op een relaxte manier; met de laptop op de bank of via smartphone.
Crowdfunding groeit hard
Op deze innovatieve manier passief inkomen genereren en/of pensioen aan te vullen is inmiddels zeer populair geworden. Investeren in interessante projecten is voor vele van rendement verstoken spaarders zeer welkom. Ten tijde van de extreem lage rente, was het gemiddeld netto rendement op crowdfunding projecten 4,5%. Inmiddels is dit percentage zich naar boven aan het ontwikkelen en volgt het de trend van de stijgende rente. De crowdfundingprojecten kunnen betrekking hebben op vastgoed, franchise formules, diverse mkb-bedrijven en scale-ups. Maar ook voor bijzondere gevallen zoals management buy-ins en -by-outs. Aan keuze geen gebrek. Door de nieuwe Europese ESCPR regelgeving, waaraan elk Europees crowdfundingplatform moet voldoen, vormen zelfs landsgrenzen geen barrière meer. Geldvoorelkaar.nl is een van die platformen die in bezit is van een ESCPR vergunning. Kortom investeringen zijn niet meer voorbehouden aan een select en vermogend gezelschap. Duizenden beleggers participeren nu naar volle tevredenheid in crowdfunding.