Crowdfunding in Nederland: ‘Een overzicht van de belangrijkste cijfers uit 2022’

09-05-2023

Als eerste en een van de grootste zakelijke crowdfundingplatforms in Nederland willen we als Geldvoorelkaar.nl graag de aandacht vestigen op de recent gepubliceerde cijfers over crowdfunding in Nederland in 2022. De website Crowdfundingcijfers.nl heeft een gedetailleerd overzicht samengesteld van de ontwikkelingen en trends binnen de crowdfundingsector. We willen deze gelegenheid aangrijpen om enkele interessante bevindingen te delen en te reflecteren op de rol van Geldvoorelkaar.nl in dit groeiende financieringslandschap.

1,08 miljard euro via crowdfunding
Het onderzoek laat zien dat crowdfunding in Nederland in 2022 een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt. In totaal werd er meer dan 1,08 miljard euro gefinancierd via crowdfunding. Een stijging van 48% ten opzichte van een jaar eerder schrijft crowdfundingcijfers.nl. Deze sterke stijging onderstreept de groeiende populariteit van crowdfunding als financieringsmethode, zowel voor ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal als voor investeerders die op zoek zijn naar rendement.

Investeren in MKB Nederland
Een interessante bevinding is dat crowdfunding voornamelijk wordt ingezet door kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) in Nederland. Deze bedrijven vinden vaak moeilijk financiering bij traditionele financiële instellingen, zoals banken. Crowdfunding biedt hen een alternatieve manier om hun projecten te financieren en te groeien. Bij Geldvoorelkaar.nl zijn we er trots op dat we een platform kunnen bieden waar MKB-bedrijven toegang hebben tot de financiering die ze nodig hebben en waar investeerders kunnen bijdragen aan hun succes.

‘Serieuze beleggingsmogelijkheid’
Een andere belangrijke trend die naar voren komt uit het onderzoek is de verschuiving naar meer professionele crowdfunding. Er is een groeiend aantal investeerders dat crowdfunding ziet als een serieuze beleggingsmogelijkheid en actief op zoek is naar projecten met een aantrekkelijk rendement. Bij Geldvoorelkaar.nl spelen we in op deze trend door een breed scala aan investeringsmogelijkheden aan te bieden, variërend van vastgoedprojecten tot franchises, binnenvaartschepen en projecten in de zorg. We streven ernaar om investeerders een gevarieerde en gedegen investeringsportefeuille te bieden.

Stimuleren van ondernemerschap en werkgelegenheid
De cijfers laten ook zien dat crowdfunding een waardevolle bijdrage levert aan de Nederlandse economie. In 2022 hebben crowdfundingcampagnes meer dan 6.000 banen gecreëerd. Deze cijfers benadrukken de rol van crowdfunding in het stimuleren van ondernemerschap en het bevorderen van economische groei in ons land.

Enthousiast over de toekomst
Bij Geldvoorelkaar.nl zijn we enthousiast over de toekomst van crowdfunding in Nederland. Door de recente fusie van Geldvoorelkaar.nl en AndersFinancieren zijn we een van de grootste crowdfundingplatforms van Nederland met ruim € 500 miljoen aan gefund vermogen. We blijven ons inzetten om een betrouwbaar en transparant platform te bieden waar investeerders en ondernemers elkaar kunnen vinden. Met de groeiende interesse in crowdfunding en de positieve cijfers van 2022, kijken we uit naar wat de toekomst zal brengen voor deze bloeiende financieringsmethode.