Forse opleving crowdfundmarkt in derde kwartaal

04-10-2020

De Nederlandse markt voor crowdfunding heeft in het derde kwartaal een flinke opleving laten zien. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.

Volgens de brancheorganisatie voor crowdfunding is afgelopen kwartaal 66 miljoen euro via de crowd gefinancierd. Dat is 29% meer dan het vorige kwartaal. In totaal werden 698 projecten succesvol gefund door alle crowdfundingplatformen met een registratie bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De omvang van de markt is het derde kwartaal van 2020 precies gelijk aan dezelfde periode vorig jaar, zo meldt Crowdfundmarkt.

Markt opgekrabbeld na tweede kwartaal

Gemeten over de eerste negen maanden van dit jaar is de pijn van de coronacrisis nog wel voelbaar. Over heel 2020 financierden de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen tot nu toe ruim 181 miljoen euro. Vorig jaar stond de teller na het derde kwartaal op 229 miljoen euro. Dit is een daling van 21%. Die afname komt volledig op het conto van de coronapandemie. In het tweede kwartaal daalde het bedrag dat via de crowd bijeen werd gebracht nog met 37% op jaarbasis. Toen concludeerde Crowdfundmarkt dat de markt was teruggeworpen naar het niveau van 2017. Maar de afgelopen maanden is dus een herstel opgetreden.

Bron: Crowdfundmarkt Analytics