Geldvoorelkaar.nl compliant met crowdfunding verordening dankzij samenwerking Online Payment Platform    

17-11-2023

Geldvoorelkaar.nl, het eerste crowdfunding-platform in Nederland, heeft een samenwerking gesloten met OPP (Online Payment Platform), een gespecialiseerde betaaldienstverlener voor platformen en marktplaatsen. Dankzij het partnership voldoen wij nu aan de nieuwe crowdfunding-verordening en profiteren we van een perfecte combinatie van compliance en schaalbaarheid. Ook behouden wij de vrijheid om zelf de customer journey van onze gebruikers in te richten.

Wij richten ons op het financieren van projecten in het MKB waaraan wij inmiddels al met meer dan 530 miljoen euro hebben bijgedragen. Om de geldstromen tussen beleggers en ondernemers die krediet nodig hebben goed te laten verlopen, werd eerst gewerkt met stichtingen en de bank. Door de nieuwe crowdfunding-verordening was dit niet langer toegestaan en moest er worden samengewerkt met een betaaldienstverlener. Hiervoor selecteerde wij OPP.

“OPP is een zeer gespecialiseerde partner die ervaring heeft met de dynamiek van crowdfunding-platformen en ons onder andere kan ondersteunen bij het werken met een wallet-structuur en het inrichten van multi-split betalingen”, zegt Fred van der Stappen, Directeur van Geldvoorelkaar.nl. “Ook is OPP verantwoordelijk voor het onboarden van gebruikers van ons platform. Het is fijn te weten dat dit gebeurt volgens de wettelijke vereisten en dat we op dit gebied kunnen profiteren van de schaalgrootte die zij hebben.”

Controle over customer journey
Een belangrijke eis van Geldvoorelkaar.nl bij de selectie van een betaaldienstverlener, was dat het zelf verantwoordelijk kon blijven voor het KYC-traject zodat het bedrijf zelf de controle houdt over de customer journey van de community. Van der Stappen: “Een aantal payment providers schrijft dwingend voor dat je moet overstappen naar hun customer journey. OPP was vrijwel de enige partij die ons wel de vrijheid gaf dit zelf in te richten. Tegelijkertijd ondersteunen ze ons hierbij met kennis en ervaring waarmee ze voor een perfecte partner zijn.”

Ook voor de gebruikers van Geldvoorelkaar.nl heeft de samenwerking met OPP belangrijke voordelen. Zo is er een kortere doorlooptijd voor investeerders en wordt hun geld nu sneller vanuit de wallet in het project gestort. De geldnemer heeft daarmee sneller het krediet en de investering is eerder rentedragend. Daarmee heeft Geldvoorelkaar.nl gekozen voor een oplossing die zowel compliant, schaalbaar en voor alle partijen gebruiksvriendelijk is.

“De nieuwe crowdfunding-verordening brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor organisaties. Het flexibel en compliant inrichten van betalingen is één van de lastigste, maar ook één van de meest essentiële onderdelen aangezien dit direct impact heeft op de ervaring van de eindgebruiker”, vindt Thomas van Rees Vellinga, Chief Sales Officer bij OPP. “We zijn dan ook trots dat we samen met Geldvoorelkaar.nl een oplossing hebben gecreëerd die er niet alleen voor zorgt dat zij compliant zijn met de nieuwe wetgeving, maar hen ook onderscheidend maakt voor hun community.”