Geldvoorelkaar.nl ontvangt Europese vergunning van AFM

03-04-2023
Team Geldvoorelkaar ontvangt europese vergunning verstrekt door de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan Geldvoorelkaar.nl een Europese vergunning verleend voor het verrichten van crowdfundingactiviteiten. Door strengere regelgeving worden investeerders zo nog beter beschermd, een belangrijke volgende stap in de professionalisering van crowdfunding als financieringsvorm.

Hoog beschermingsniveau
De vergunning is een verplichting vanuit de Europese Crowdfunding Verordening. Het garandeert een hoog beschermingsniveau voor investeerders, een gelijk speelveld voor crowdfundingplatformen en bevordering van grensoverschrijdende dienstverlening. Vereisten zijn onder andere een betrouwbaar en geschikt bestuur, het voorkomen van belangenverstrengeling en zorgvuldig onderzoek doen bij klanten.

Professioneel platform
In 2022 trad Ilse Nobel aan als CEO van Geldvoorelkaar.nl, na diverse management- en directiefuncties in de financiële sector. In dat jaar werd ook de fusie met AndersFinancieren bekrachtigd. “De vergunning is een kroon op ons werk”, vertelt Nobel. “Geldvoorelkaar.nl is een toonaangevend platform binnen de crowdfundingbranche, welke de afgelopen jaren snel volwassen is geworden. Door het verstrekken van de vergunning erkent de AFM dat wij een professioneel platform zijn, dat voldoet aan de wet- en regelgeving. Onze groeiambities zijn groot, eerst nationaal en op termijn ook internationaal. Deze vergunning is daarvoor cruciaal.”

Snellere processen
Investeerders krijgen vooraf nog meer inzicht in projecten, vooruitzichten en risico’s. “De onboarding is strenger en de ervaring van elke investeerder wordt getoetst, zodat onervaren beleggers beter op risico’s kunnen worden gewezen”, vertelt Nobel. “Daarnaast zal het betalingsverkeer uitbesteed worden aan Payment Provider OPP, waardoor de processen versneld worden.” De nieuwe werkwijze heeft ook enkele andere voordelen. “We hanteren geen bovengrens van 80.000 euro meer voor investeerders, en het maximale projectbedrag wordt verhoogd van 2,5 miljoen euro naar 5 miljoen euro. Dat laatste is juist weer gunstig voor ondernemers die hun groeiplannen willen financieren.”

Trots
“Ik ben trots dat wij dit met ons ervaren en enthousiaste team hebben gerealiseerd door altijd hetzelfde doel voor ogen te houden: “het beste voor de klant”. Onze investeerders, geldnemers en intermediairs hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze reis”, aldus Nobel. Geldvoorelkaar.nl is met startjaar 2011 het eerste crowdfundingplatform van Nederland. MKB-ondernemers en vastgoedbeleggers worden via Geldvoorelkaar.nl geholpen bij de groei van hun bedrijf, met dank aan duizenden investeerders die in hen geloven en tegelijkertijd profiteren van een aantrekkelijk rendement. Inmiddels zijn meer dan 2.000 projecten op deze wijze succesvol gefinancierd voor meer dan 500 miljoen euro.