'Kritische houding platform is positief'

04-07-2019

Pieter van den Hoek (44) werkt als ICT'er voor een koepel van ziekenhuizen.20190709_investeerder_peter
Door zijn achtergrond in het belastingrecht is hij altijd al geïnteresseerd geweest in bedrijven en hun ontwikkelingen. Hij was al snel geïnteresseerd in crowdfunding toen dat zijn intrede deed op de markt.

Investeerder Pieter

"Momenteel is crowdfunding serious business, maar dat was het in die eerste generatie nog niet", vertelt Pieter. "Dat was ongeveer tegelijkertijd met de dot-com crisis. Je zag die eerste platforms dan ook al snel omvallen. Toch bleef het fenomeen me boeien, en toen Geldvoorelkaar.nl in 2011 op de markt kwam, ben ik het kritisch gaan volgen."

Pieter bekijkt crowdfunding kritisch. "Als het verkoopkanaal bij een crowdfundingplatform stopt valt het platform meestal ook in elkaar. Is de verkoop echter goed geborgd, dan heb je een solide platform te pakken. Zoals ik dat bij Geldvoorelkaar.nl kan beoordelen is dat goed geborgd."

Positief

Pieter vindt dat crowdfunding op een aantal manieren interessant is. "Ten eerste kun je er goede rendementen mee maken. Ik heb nu sinds 2015 16 projecten bij Geldvoorelkaaar.nl gefinancierd. Ik zit daarmee aan het maximum. Ik heb een stabiel rendement van rond de 7 procent netto gehaald. Dat vind ik heel positief."

Ook de werking naar buiten toe vindt Pieter positief. "Daarnaast biedt crowdfunding ook een goede reclame voor het bedrijf zelf. Je betrekt in één keer heel veel mensen bij je bedrijf, die als ambassadeur kunnen optreden. Dat maakt dat de financiering heel breed gedragen wordt."

Pensioen

Pieter investeert bewust in crowdfunding omdat hij gelooft dat pensioenvoorzieningen niet het enige zijn waar je later op moet kunnen rekenen. "Je moet ook zelf een beetje de regie van je financiën voor later in de hand houden, vind ik."

Pieter is wat terughoudender om langetermijntrajecten te financieren via crowdfunding. "Dat doe ik vanuit mezelf wel, bijvoorbeeld in vastgoed. Dan hou ik zelf het hypotheekrecht. Via crowdfunding vind ik het heel aantrekkelijk om te investeren in projecten met een kortere termijn, zo maximaal 5 jaar."

Pieter investeert meestal hetzelfde bedrag in een project van Geldvoorelkaar.nl. Eén keer heeft hij een groter bedrag geïnvesteerd. "Dat was voor Divetro, een slimme formule om kunst te vercommercialiseren. Ik was echt aangenaam verrast door deze slimme formule."

Altijd

De projecten waar Pieter tot nu toe via Geldvoorelkaar.nl in heeft geïnvesteerd, hebben altijd uitbetaald. "Ik merk dat Geldvoorelkaar.nl een zeer kritische selectie toepast. Dat spreekt me bijzonder aan. Niet alleen omdat ik zelf heel kritisch en voorzichtig ben, maar ook omdat je daardoor echt goed gedragen projecten aangeboden krijgt."

Pieter investeerde via Geldvoorelkaar.nl in 16 projecten en haalde een netto rendement van 7,02%.