Nederlandse crowdfundingsector behoort tot de beste van Europa

14-02-2024

Uit het onderzoek ‘The European Crowdfunding Market Report 2023’ blijkt dat Nederlandse crowdfundaanbieders tot de top van Europa behoren. Stichting MKB Financiering heeft het rapport grondig geanalyseerd en kwam tot de volgende opvallende cijfers. Zo zijn er bijvoorbeeld 594 crowdfundingplatforms actief in Europa met een totaal van 3,6 miljoen investeerders. De meeste platformen zijn in Duitsland (113), het Verenigd Koninkrijk (100) en Frankrijk (96). De Baltische landen (Estland, Letland en Litouwen) hebben in verhouding met het aantal inwoners de meeste platformen. Een andere opvallende conclusie is het feit dat Nederland in verhouding het hoogste volume in investeringen per persoon heeft.

Actieve bijdrage Stichting MKB Financiering
Als onderdeel van de internationale samenwerking met Europese brancheorganisaties heeft Stichting MKB Financiering actief bijgedragen met data en cijfers aan het onderzoek. Deze cijfers zijn vorig jaar verzameld, voordat de nieuwe Europese crowdfundingwetgeving was ingegaan. In de komende edities van het onderzoek kunnen we het effect van deze nieuwe crowdfundingwet gaan zien. Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering zegt daar het volgende over: "In de afgelopen 15 jaar is crowdfunding gegroeid van het steunen van kleine, sociale initiatieven naar meer dan €1 miljard aan bedrijfsfinancieringen per jaar in Nederland. Crowdfunding is niet weg te denken uit het moderne mkb financieringslandschap." Voor meer cijfers en informatie is het onderzoek hier te downloaden.

Eerste crowdfundingplatform van Nederland
Geldvoorelkaar.nl heeft als eerste zakelijke crowdfundingplatform aan de wieg gestaan van de groeiende crowdfundingsector. Vanaf de start in 2011 is ons platform uitgegroeid tot één van de Europese marktleiders in zakelijke crowdfunding. "Wij hebben vanaf de start een missie bepaald, en deze is tot op de dag van vandaag ongewijzigd: Een positieve en verantwoorde bijdrage leveren aan de financierbaarheid van MKB-Nederland en investeerders laagdrempelig toegang geven tot hoogwaardige investeringskansen. Het verheugd ons dat de Nederlandse crowdfundingsector een voortrekkersrol vervult in Europa. Als eerste zakelijke crowdfundingplatform van Nederland willen we hieraan bijdragen met innovatie en een uitmuntende service naar investeerders, ondernemers en intermediairs." aldus Business Development Manager Wim Burger.