Aantal non-bancaire financieringen stijgt met 10% naar ruim 39.000

21-07-2021

“Ook tijdens de Corona crisis is gebleken dat er behoefte was aan een breder aanbod in de mkb financieringsmarkt en dat bancaire en non-bancaire financiering elkaar goed hebben aangevuld. Ondanks de corona-pandemie konden ondernemers nog steeds goede non-bancaire financiers vinden.” Aldus Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB Financiering over het onderzoek.

Enkele opvallende cijfers non-bancaire financiering 2020 uit het onderzoek:

  • 39.490 non-bancaire verstrekkingen in 2020 (10% groei)
  • Aantal verstrekkingen < €50k met 21% gestegen
  • Non-bancaire financieringen < € 1 mln. met 7% afgenomen

De corona crisis, en dan met name de uitgebreide steunmaatregelen van de overheid, hebben een dempende werking gehad op de vraag naar mkb financiering. Stichting MKB Financiering verwacht dat eind 2021 en in 2022 deze vraag weer hard aan zal gaan trekken.

Nu er langzamerhand garantieregelingen en fondsen beschikbaar komen om non-bancaire financiers te ondersteunen, is de verwachting dat ook steeds grotere financieringen via non-bancaire financiers verstrekt gaan worden.

Wim Burger, Business Development Manager hierbij Geldvoorelkaar.nl, kan dit beamen:
“2020 was een gek jaar, ook voor ons. Maar inmiddels hebben niet alleen wij, maar ook de ondernemers hun weg gevonden in het ‘nieuwe normaal’. De markt trekt enorm aan en ondernemers zien weer volop mogelijkheden die ze zo optimaal mogelijk willen benutten. Daarnaast wordt zakelijke crowdfunding steeds meer gemeengoed en steunen we gezonde ondernemingen om ook in de huidige periode hun bedrijf succesvol voort te zetten.”

Het volledige onderzoek van Stichting MKB Financiering is hier te downloaden.