Oprichtster OAMKB over samenwerking met Geldvoorelkaar.nl

09-10-2019

In de zoektocht naar financiering voor startende franchisenemers vond franchiseketen OAMKB een goede partner in crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl. OAMKB oprichtster Pascale Petiet schrijft over de samenwerking.

Toen we franchiseformule OAMKB startten in 2010, zorgden we eerst voor een connectie met de banken om startende franchisenemers te helpen om hun bedrijf te kunnen beginnen. Er zijn maar een paar zakenbanken in Nederland en elk heeft zijn nadelen. Bij de Rabobank is versnippering in de beoordeling; de ING was steeds bezig met interne reorganisaties en had geen tijd; de ABN AMRO was wel bekend met onze vraag om nieuwe franchisenemers te helpen opstarten, maar dat moest steeds via het lokale kantoor gebeuren, net als bij de Rabobank. Als gevolg van de lokale strategie van de banken, konden wij geen goede relatie opbouwen en moest ieder kantoor steeds opnieuw de formule uitleggen. Hierdoor waren de procedures erg lang, wat de startende franchisenemer veel onzekerheid gaf. Het duurde soms wel vier maanden voordat de bank uitsluitsel gaf over de financiering.

Alternatief voor lening bij de bank


Wij zijn daarom gaan zoeken naar een alternatieve manier van financieren voor startende franchisenemers en kwamen uit bij Geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfundingplatform van Nederland. Geldvoorelkaar.nl heeft goed kennis genomen van onze formule en van de wijze waarop wij startende franchisenemers selecteren.

Zo laten wij iedere kandidaat franchisenemer een assessment maken, waarbij we meten hoe het zit met communicatie, relatiebeheer, ondernemerschap en tal van andere factoren die je nodig hebt om een succesvol ondernemer te zijn. Vervolgens maakt een kandidaat franchisenemer zijn ondernemingsplan met behulp van rekenmodellen, waarin onder andere staat wat iedere klant aan omzet oplevert. Er vinden circa drie tot vier gesprekken plaats, alvorens de overeenkomst wordt besproken.

Omdat elk ondernemingsplan weer verschillend is, doet Geldvoorelkaar.nl zelf ook een beoordeling van de crowdfundingaanvraag van een startende franchisenemer en stelt het platform vragen over de specifiek situatie. Inmiddels zijn er bijna 80 franchisenemers aangesloten bij OAMKB, waarvan er 32 via Geldvooreklaar.nl zijn gefinancierd. Negen van hen hebben hun lening inmiddels al succesvol afgelost.

Investeerders hebben veel vertrouwen in OAMKB


In een enkel geval lukt het een franchisegever door omstandigheden niet om de lening binnen de termijn af te lossen. We proberen dit altijd intern op te lossen, door bijvoorbeeld werk aan te bieden. De meeste franchisegevers betalen daarentegen hun aflossing en rente netjes volgens afspraak terug. De investeerders van Geldvoorelkaar.nl weten dit en daarom investeren zij graag in OAMKB-aanvragen. Die worden doorgaans binnen een half uur nadat ze online komen op het platform volgeschreven.

OAMKB is erg tevreden over de samenwerking met Geldvoorelkaar.nl. Net als OAMKB kijkt Geldvoorelkaar.nl kritisch naar iedere aanvraag. Maar het platform zoekt ook mee naar een oplossing wanneer er bepaalde onderzekerheden zijn, zodat de ondernemer tóch kan starten. Ook de snelheid van het behandelen van een aanvraag is erg fijn. Dit geeft de startende franchisenemer, in een periode die veel onzekerheid met zich meebrengt, een goede start.

Pascale Petiet
Oprichtster OAMK

Bron: De Nationale Franchisegids