Staat garandeert crowdfunding voor mkb-bedrijven

06-08-2020

Mkb-bedrijven die door de coronamaatregelen extra steun nodig hebben, kunnen nu via crowdfunding geld ophalen waarbij de overheid garant staat. Geldvoorelkaar.nl is daarvoor als eerste crowdfundingplatform van Nederlandse origine door het Rijk geaccrediteerd.

Na een accreditatieproces van enkele maanden kreeg Geldvoorelkaar.nl deze week positief bericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een belangrijke ontwikkeling, volgens directeur en oprichter Edwin Adams: ,,Non-bancaire financiers, waaronder crowdfunders, hebben de financierbaarheid van mkb-Nederland in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Om het mkb ook in deze tijd te kunnen helpen, is het van belang dat deze financiers toegang krijgen tot dergelijke garantieregelingen. Dat Geldvoorelkaar.nl is geaccrediteerd, toont vertrouwen in de professionaliteit van ons platform.”

Financiering door grote internationale investeerder en de crowd 

Een van de criteria van de RVO was de betrokkenheid van een institutionele investeerder bij financieringen met overheidsgarantie. Geldvoorelkaar.nl ging daarom een samenwerking aan met een grote internationale investeerder. Het platform blijft wel hoofdzakelijk in dienst van de crowd. Adams: ,,Bij financieringen met de borgstellingsregeling wordt 40 procent door de institutionele partij ingebracht. De overige 60 procent wordt gefinancierd door de crowd. Bestaande en nieuwe crowdfunding-investeerders krijgen zo ook de mogelijkheid om in het mkb te investeren, met garantie van de overheid.”

Steun voor bedrijven vanwege coronamaatregelen

De garantieregeling BMKB-C ondersteunt gezonde bedrijven, die door de coronamaatregelen kampen met een tijdelijk liquiditeitstekort. De overheid staat borg voor maximaal 75 procent van een overbruggingsfinanciering. Hiermee worden de zekerheden vergroot en daarmee de financierbaarheid van de onderneming. Financieringen met BMKB-C regeling kunnen vanaf het einde van de zomer worden aangevraagd via Geldvoorelkaar.nl. De komende weken worden gebruikt voor het voltooien van de processen en contracten.

Bron: Crowdfunding.nl