Transparantie over rendementen

09-05-2019

Gisteren verscheen een artikel in het FD, waarin werd gesteld dat crowdfundingplatformen te gunstige rendementen voorspiegelen aan hun investeerders. Op het artikel werd kritisch gereageerd, waaronder door Ronald Kleverlaan, expert in alternatieve financieringsvormen.

crowdfinance-geldvoorelkaar

'Er is een verschil tussen bruto en netto rendement'

Kleverlaan stelt onder andere dat in het FD-artikel onterecht geen onderscheid wordt gemaakt tussen bruto en netto rendement. "Iedere belegger weet dat hier een verschil tussen is. Dat wordt in de kop van het artikel nu bijna als 'misleiding' gepresenteerd."

Vanochtend werd dit statement in het FD genuanceerd: "Sommige crowdfundingplatforms zoals Funding Circle en Geldvoorelkaar.nl houden zich wel aan de eis van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de nettorendementen weer te geven." - in tegenstelling tot platforms die hier niet transparant in zijn.

Reactie Geldvoorelkaar.nl

Bij Geldvoorelkaar.nl zijn we transparant in het presenteren van rendementen. Wij houden hierbij de aanbevelingen van de AFM aan. Dit betekent dat we leningen met een achterstand van 90 dagen volledig afboeken in de rendementsberekening. In de praktijk zal het rendement hoger liggen: door recovery en verhaalacties hoeft naar verwachting 30% minder afgeboekt te worden. Deze scenario's worden separaat weergegeven op onze statistiekpagina.

Het gemiddelde rendement op de portefeuille van Geldvoorelkaar.nl is bruto 7,22% en netto 4,32%.
Onze statistiek wordt regelmatig geüpdatet. U kunt de rendementen aflezen van onze homepage.


De volledige reactie van Ronald Kleverlaan kunt u vinden in zijn nieuwsbrief