Zakelijke crowdfunding: De motor achter de groei van franchiseketens

29-04-2024

Traditionele financiers trekken zich terug uit franchise-arrangementen, waardoor zakelijke crowdfunding een steeds essentiëlere rol speelt in het stimuleren van groei. Steeds meer franchise-ondernemingen maken gebruik van zakelijke crowdfunding om hun ambities waar te maken. Investeerders en franchisegevers profiteren van deze innovatieve financieringsmethode. In dit artikel gaan we verder in op de manier hoe succesvolle ketens zoals Primera en Subway al gebruik hebben gemaakt van financiering via Geldvoorelkaar.nl. Wat zijn de drivers achter deze succesvolle samenwerking en waarom is het zo in opkomst? Als geassocieerd lid van de Nederlandse Franchise Vereniging biedt Geldvoorelkaar.nl op maat gemaakte oplossingen voor groeiende franchiseketens. Deze samenwerking biedt groeikansen die verder reiken dan de traditionele financieringsmethoden.

Duidelijke groei waarneembaar

"Wim Burger, Business Development Manager, verklaart de groeiende populariteit van crowdfunding binnen de franchise sector: 'Al sinds het begin van zakelijke crowdfunding maken franchise-ondernemingen hier gebruik van. Echter, vooral in de laatste twee jaar is er een duidelijke toename te zien in het aantal projecten. Dit heeft diverse oorzaken. Banken trekken zich steeds meer terug uit franchise-arrangementen. De kredietbedragen voor franchiseprojecten zijn vaak te klein voor banken, en er is weinig flexibiliteit in de financieringseisen. Dit dwingt franchise-ondernemingen om op zoek te gaan naar alternatieve financieringsmogelijkheden, zoals zakelijke crowdfunding.

Even belangrijk is de bereidheid van investeerders om te investeren in franchiseprojecten. Investeerders herkennen de namen van franchiseketens vanuit het straatbeeld en weten dat er vaak goede begeleiding is vanuit de franchisegevers. Dit geeft extra zekerheid. Zowel franchisegevers als franchisenemers streven ernaar dat het filiaal een succes wordt en werken nauw samen. Daarom is er vaak extra interesse vanuit investeerders in franchiseprojecten."

Groeien als franchiseketen

Groeien als franchiseketen is uitdagend. Net zoals iedere onderneming kampen franchisegevers met  krapte op de arbeidsmarkt. Het vinden van goede franchise ondernemers is daarom lastig. Eenmaal een locatie en geschikte kandidaat gevonden is het nog de vraag of de kandidaat voldoende financiële middelen heeft om de eigen inbreng te financieren. Immers, de vereiste inbreng wordt bij bancaire instellingen vaak op 30%-40% van het totaal te investeren bedrag wordt vastgesteld. Crowdfunding biedt maatwerk om die enthousiaste kandidaat die aan alle eisen voldoet, maar niet de middelen heeft,  toch te financieren.

Marketing

Last but not least. Met zakelijke crowdfunding bereiken franchiseketens duizenden investeerders die bij succes niet alleen een trouwe financieringspartner zijn  maar ook graag gebruik maken van incentives. Denk aan aanbiedingen en originele seizoensacties. "Zo bindt je al snel duizenden ambassadeurs aan je franchiseketen. Financiering in combinatie met succesvolle marketing. Een win-win voor beiden," aldus Wim Burger.

Nadelen?

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan financiering via crowdfunding? Sommige ondernemers zien het niet zitten om zichzelf openbaar te presenteren op een crowdfundingplatform. Gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om voor een selecte groep investeerders die eerder in franchiseprojecten hebben geïnvesteerd het project te publiceren. Dit gebeurt met een besloten link naar het project. Zo is het project niet openbaar benaderbaar en wordt toch een succesvolle financiering gerealiseerd.

Praktijkvoorbeelden

Via Geldvoorelkaar.nl zijn al franchisenemers van de ketens Primera, Spare Rib Express, Subway, OAMKB, Jamin, Fit20, New York pizza en vele anderen gefinancierd. Voor bedragen van € 50.000 tot en met € 500.000 per project. Verschillende ketens hebben al een trouwe schare investeerders op ons platform opgebouwd. Zo werkt de samenwerking letterlijk als motor voor de groei.

Geassocieerd lid Nederlandse Franchise Vereniging (NFV)

Geldvoorelkaar.nl is geassocieerd lid van de Nederlandse Franchise Vereniging. We delen kennis met franchisegevers en ondersteunen ze bij de zoektocht naar financiering. Belangrijkste boodschap; er is meer mogelijk dan franchisegevers denken. Groeikansen benutten vraagt om creativiteit en betrokken samenwerkingspartners. Geldvoorelkaar.nl is Erkend MKB Financier en beschikt over een Europese Vergunning verstrekt door de AFM. Via Geldvoorelkaar.nl werd al meer dan 563 miljoen euro aan financiering verstrekt dankzij duizenden betrokken investeerders.

Vragen over dit artikel of wilt u meer informatie over het financieren van franchiseprojecten? Neem dan contact op met Business Development Manager Wim Burger via w.burger@geldvoorelkaar.nl.