'Ik vond het erg leuk om elke maand dat geld te zien terugkomen'

03-06-2019 12:00

'Nu al is het leuk om overal bedrijven te zien waar ik in zit. Ik heb weleens tegen mijn vriendin gezegd: kijk, in dat project heb ik geld zitten.'

Investeerder vertelt over ervaring bij crowdfunding

Investeerder Arjan: betere strategie drukt percentage defaults

Wat zoeken investeerders in een crowdfundingpitch? Wat willen ze bereiken met hun investeringen? Investeerder Arjan (28) mailde enthousiast na onze vraag om modelinvesteerders. “Ik heb na 2,5 jaar een grondige analyse gedaan van mijn portfolio en wil mijn lessen graag delen!”

“Toen ik mijn eerste investering deed was de rente op een spaarrekening 2,2 procent”, vertelt de investeerder. “Geldvoorelkaar.nl was toen de enige speler die crowdlending aanbood. Mijn eerste investering deed ik op oudejaarsdag 2012. Ik koos drie projecten om het uit te proberen. Mijn ouders waren niet positief over de beurs. Ik - nog studerend – was benieuwd of ik onzeker zou worden van tegenvallende rendementen. Bij een spaarrekening heb je zekerheid en een bankgarantie, bij een bedrijf weet je nooit wat er kan gebeuren.”

Kicken!

“En hoe het dan voelt? Kicken! Ik vond het erg leuk om elke maand dat geld te zien terugkomen. Te berekenen hoeveel van de terugbetaling rendement was. Ik ging herinvesteren, en meer investeren voor hoger rendement. Inmiddels heb ik bijgedragen aan 433 projecten.”

“Het rendement kreeg wel een knauw. Ik ging steeds meer investeren. Ging rekenen: als ik zo door blijf investeren – met kleine bedragen per keer - loop ik tegen het (toen geldende – red.) plafond van honderd projecten per platform. Ik kreeg meer inkomsten en vergrootte mijn investeringen. Na twee jaar viel het eerste project in default en in het jaar dat volgde had ik bijna elke maand een default. Er liepen toen 95 projecten, één op de tien viel om. Omdat ik steeds grotere bedragen was gaan investeren, werd mijn risico groter.”

“In oktober 2015 analyseerde ik mijn eigen keuzes. Ik schrijf projecten met betaalproblemen meteen helemaal af, en in dat jaar had ik -5% rendement. Tijd voor een analyse. Ik had te zwaar geïnvesteerd in projecten die het niet bleken te trekken. Als je gemiddeld 100 of 200 euro investeert, drukt een default van 1000 euro zwaar. In mijn portefeuille waren de projecten die omvielen startende bedrijven of met risicoclassificaties 4 of 5. Acht van mijn negen defaults zaten daar in. Mijn classificatie 1/2/3 projecten liepen wel positief. Daarom ging ik door met investeren: ik zag dat ik ook een positief rendement had kunnen hebben.”

Anders

“Sindsdien investeer ik anders. Geen starters meer, classificatie 5 en 5S open ik niet eens meer. Ook spreid ik qua platform. En alleen als ondernemers een heel sterk verhaal hebben, stap ik in een classificatie hoger dan 3. Geen winkels of horeca. Daarna kijk ik: hoe staat een ondernemer ervoor en wanneer worden de jaarcijfers gepubliceerd. Ik hoorde een oud bankdirecteur zeggen: wie snel zijn cijfers kent, houdt grip op de zaak.”

“Over vooruitzichten ben ik kritisch. Wanneer een ondernemer afgelopen jaar een omzet van €30.000 had, nu €50.000, en verwacht te groeien naar €100.000 en daarna €200.000, haak ik af. Ik geloof niet in die hockeystickprognoses.”

“Mijn nieuwe strategie werkt. Na die switch heb ik in ruim 340 projecten geïnvesteerd waarvan er maar drie in problemen zijn gekomen. Van de eerste 95 werden dat er 24. De meeste problemen komen tussen termijn 12 en 24, mijn recente defaultprojecten ook. Ongeveer 200 projecten zitten nog in die ‘gevarenzone’, maar het omvallen heb ik dus al teruggebracht van tien naar drie procent. En het rendement loopt weer op. Gemiddeld heb ik nu 2,28% per jaar over de afgelopen 6 jaar. Year to date zit ik tot nu toe op 5,1%”

Forum

“Bij een twijfelgeval kan de drive van de ondernemer me overtuigen. Een starter vroeg op een online forum commentaar op zijn pitch, dat was een pre. Heel lang volgde ik op dat discussieforum dagelijks gesprekken over projecten. Nu zijn er zoveel projecten dat het forum voor mij aan toegevoegde waarde verliest. Ik kijk meer naar het oordeel van het publicerende platform. Heel incidenteel kijk ik ook naar een Facebook- of Linkedinprofiel. Maar ik ga er eigenlijk van uit dat de platformen gedegen onderzoek doen.”

Doel

“Voor mij is het crowdfunding-investeren een van de manieren om op mijn 50e niet meer afhankelijk te zijn van mijn salarisstrook. Daar blog ik ook over. (link: http://www.stoppenvoormijnvijftigste.nl) Ik wil dan een rustiger leven, met tijd voor kinderen of vrijwilligerswerk. Mijn huidige baan is druk en de AOW-leeftijd van 71 en drie maanden klinkt nog heel ver weg. Nu al is het leuk om overal bedrijven te zien waar ik in zit. Ik heb weleens tegen mijn vriendin gezegd: kijk, in dat project heb ik geld zitten.”

Investeerder Arjan deed bij Geldvoorelkaar.nl 201 investeringen en haalde tot eind 2017 een rendement van 3,86%.