Interview: Terpstra Cycling World financierde bedrijfspand via crowdfunding

12-02-2020

Ondernemers in de retail kunnen veel kosten besparen door hun bedrijfspand te kopen in plaats van te huren. Dat weet ook Tim Terpstra, eigenaar van tweewielerspeciaalzaak Jan Terpstra Cycling World in Leeuwarden. Hij kocht in 2019 het bedrijfspand waarin zijn zaak gevestigd is. De financiering regelde Terpstra via crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl. “Ik had niet verwacht dat de crowdfunding zo snel zou verlopen.”

Familiebedrijf

Jan Terpstra Cycling World is één van de grotere fietsenwinkels in Friesland. De tweewielerspecialist biedt een breed georiënteerd assortiment aan; van de kleinste kinderfiets tot de meest geavanceerde racefiets tot vele e-bikes in alle soorten. Tim Terpstra: “Jan Terpstra Cycling World is zestig jaar geleden opgericht door mijn vader, Jan Terpstra. Ook al zijn we één van de grotere tweewielerzaken in de regio, we zijn nog steeds echt een familiebedrijf. Klanten waarderen dat.” In de winkel werken inmiddels acht mensen, waaronder Tims vrouw en zijn twee kinderen.

 

 

 

 

 

 

Het bedrijfspand

In 2019 kregen de Terpstra’s de kans om het bedrijfspand, waarin de winkel en de werkplaats gevestigd zijn, aan te kopen. Terpstra: “De verhuurder liet ons weten het pand te willen verkopen. Dan ga je nadenken: is dit een interessante investering? We zagen veel voordelen voor de lange termijn, zeker als onze kinderen het bedrijf voortzetten. Met het bedrijfspand in eigen beheer bespaar je op huurkosten en heb je meer flexibiliteit.”

“Het was een voordeel dat we het bedrijfspand al lange tijd huurden. Je kent het gebouw door en door; je weet of het past bij je bedrijf.” Zo is Terpstra tevreden over de combinatie van winkel en werkplaats onder één dak: “In de winkel kijk je de open werkplaats in. Een bewuste keuze; zo ziet de klant dat we veel vakkennis in huis hebben. Het bedrijfspand bevalt ons goed en we wisten vrij snel dat we het over wilden nemen.”

Op zoek naar financiering

Na het besluit om in te gaan op het koopvoorstel van de verhuurder, gingen Terpstra en zijn vrouw op zoek naar financiering. En dat is, zo zullen veel retailers beamen, bij bancaire financiers een uitdaging. Terpstra: “Onze adviseur René van de Graaf (Credion Leeuwarden & Valor Corporate Finance) wees ons toen op crowdfunding. ‘Kijk gewoon eens op de site van Geldvoorelkaar.nl om te kijken of het wat voor jullie is’, zei hij. En dat deden we.”

“Voor de tijd had ik natuurlijk wel eens van crowdfunding gehoord, maar niet als financieringsinstrument voor de aankoop van onroerend goed. Op Geldvoorelkaar.nl zag ik dat dit veel vaker gebeurt. Het aardige aan crowdfunding vind ik dat het niet alléen om cijfers gaat; de ondernemer en zijn verhaal tellen ook nog mee.”

De crowdfundingcampagne was een groot succes. Binnen drie dagen werd een bedrag van € 995.000 door 469 investeerders gefund. Terpstra: “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Het project werkte goed voor beide kanten, de investeerders waren enthousiast.” De investeerders kregen 7% rente geboden en recht van eerste hypotheek. Daarnaast won één investeerder een gratis e-bike, die onder de deelnemers werd verloot.

Terpstra is positief over crowdfunding als financieringsoplossing voor bedrijfsmatig vastgoed. “Wat denk ik goed werkt, is dat er twee partijen samenkomen die elkaar kunnen helpen. De één vindt een passende vastgoedfinanciering, de ander maakt rendement op zijn inleg. Een mooie oplossing voor zowel investeerders als ondernemers.”

Jan Terpstra Cycling World werd gefinancierd via crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl, de marktleider in crowdfunding in Nederland. Geldvoorelkaar.nl ontwikkelde als eerste crowdfunder een leenvorm speciaal voor vastgoedfinanciering. Kijk voor meer informatie op Geldvoorelkaar.nl.