Zes vragen over crowdfunding

21-03-2019

Waar moet je op letten als je investeert via crowdfunding? En wat is belangrijk voor ondernemers die op zoek zijn naar een geschikt platform? Geldvoorelkaar.nl gaf voor Analyse NL antwoord op de volgende zes vragen over crowdfunding.

vragen-crowdfunding

1. Wat is investeren via crowdfunding?

Commerciële crowdfundingplatforms als Geldvoorelkaar.nl brengen ondernemers en investeerders samen. De ondernemer (veelal uit het Midden en Klein Bedrijf) heeft behoefte aan krediet om zijn onderneming te kunnen laten starten of groeien. Deze kredietaanvraag wordt gefinancierd door 'de crowd': een grote groep investeerders die ieder een bedrag naar keuze investeren in het project van de ondernemer. Investeren is laagdrempelig: bij Geldvoorelkaar.nl kan dat al vanaf € 100,-.De ondernemer gaat dus een lening aan bij de investeerders, die hij terugbetaalt met rente. Investeerders via crowdfunding helpen zo een ondernemer of particuliere vastgoedbelegger en maken tegelijkertijd een hoger rendement op hun investeringen dan op hun spaarrekening.

2. Hoe werkt investeren via crowdfunding?

Investeren via crowdfunding verloopt via een crowdfunding platform. Daar vinden investeerders proposities van MKB-ondernemers en particuliere vastgoedbeleggers die via het platform een krediet aanvragen. Dat kan niet zomaar: de meeste platforms hebben kwaliteitseisen waaraan een aanvraag moet voldoen. Bij Geldvoorelkaar.nl worden aanvragen bijvoorbeeld nauwkeurig gescreend en vervolgens begeleid door ervaren crowdfundingbeoordelaars.

De proposities worden gepresenteerd in een online pitch, waarin de investeerder kan lezen wie de ondernemer is, wat zijn plan is en hoe hij het krediet terug gaat betalen. Verder staat in de pitch uitgebreide en transparante informatie over de onderneming, de geboden zekerheden aan investeerders en het rentepercentage. Het doel van investeren via crowdfunding is tenslotte: rendement maken.

Als een investeerder de pitch heeft gelezen en wil investeren in het project, zegt hij een investeringsbedrag toe. Bij Geldvoorelkaar.nl hebben investeerders altijd twee weken bedenktijd. Pas wanneer het volledige doelbedrag is volgeschreven door investeerders, vragen wij om de investeringsbedragen over te boeken op onze derdengeldenrekening. Vervolgens wordt het kredietbedrag in één keer naar de ondernemer overgemaakt en gaat de betaalverplichting in. De ondernemer betaalt het geleende bedrag met rente terug aan investeerders. Met welke frequentie investeerders terugbetaald krijgen, is afhankelijk van de leenvorm. Aan het einde van de looptijd hebben de investeerders hun uitgeleende geld teruggekregen van de ondernemer en hebben ze rendement gemaakt over hun inleg.

3. Waar moeten investeerders op letten?

Ten eerste zit er veel verschil tussen de crowdfundingplatforms waaruit investeerders kunnen kiezen. Zo verschillen platforms in minimaal investeringsbedrag. Bij sommige platforms kun je pas investeren vanaf € 500,- of meer, bij anderen voor minder. Bij Geldvoorelkaar.nl kun je investeren vanaf € 100,-. Wij kiezen daarvoor, omdat het voor investeerders beter is om hun inleg zoveel mogelijk te spreiden over verschillende projecten. Dat drukt het risico. Hoe kleiner het minimale inlegbedrag, hoe laagdrempeliger en toegankelijker investeren wordt en hoe makkelijker het is om te spreiden.

Ten tweede verschillen platforms in de kwaliteitseisen die ze stellen aan de proposities, in de ervaring die ze hebben opgedaan en of ze een vergunning van AFM (Autoriteit Financiële Markten) hebben. Het is goed om daarop te letten, omdat het iets vertelt over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het platform.

Ten derde moeten investeerders letten op de informatie die in de pitch wordt genoemd. Daarin staan de belangrijkste financiële gegevens van de ondernemer en zijn plan. Ook vinden investeerders daar de looptijd van de lening, de risico's en de geboden zekerheden. Die zekerheden zijn belangrijk: ze laten zien hoe toegewijd een ondernemer is aan zijn terugbetaalplicht en ze geven voorrang wanneer een ondernemer in zwaar weer terecht komt.

Tot slot moeten investeerders zich ervan bewust zijn dat investeren altijd risico met zich meebrengt. Daarom raden wij aan om de inleg zoveel mogelijk te spreiden over verschillende projecten.

Wilt u meer weten over investeren via Geldvoorelkaar.nl? Lees dan ook eens de ervaringen van andere investeerders, zoals Hans, Peter of Rob. U vindt deze interviews via Nieuws.

4. Wat is het verschil met beleggen?

Ten eerste zijn crowdfunding investeringen niet gevoelig voor het beurssentiment, waardoor ze een goede aanvulling vormen op een gespreide beleggingsportefeuille. Daarnaast willen steeds meer investeerders weten waar ze hun geld in investeren. Crowdfunding platforms zijn daarin heel transparant. Tot slot speelt bij crowdfunding niet alleen rendement een rol: ook de GUNfactor weegt mee. Dat wil zeggen: investeerders bepalen zelf in welke ondernemer ze investeren; wie ze het gunnen. Zo weet je als investeerder welke ondernemers je ondersteunt in de groei van hun bedrijf, wat crowdfunding ook een sociale kant geeft.

5. Wat is het voordeel voor ondernemers?

Het belangrijkste voordeel voor ondernemers is vanzelfsprekend het verkrijgen van een krediet. De bank wil en kan steeds minder kredieten verstrekken aan MKB-ondernemers en particuliere vastgoedbeleggers. Hier biedt crowdfunding nieuwe mogelijkheden: voor crowdfunding investeerders zijn deze kleinere kredieten juist erg interessante investeringsmogelijkheden.

Daarnaast is ook de sociale kant van crowdfunding een groot voordeel voor ondernemers: je kunt als ondernemer investeerders aan je bedrijf binden als ambassadeurs en zelfs als mogelijke klanten.

Ook is een crowdfunding campagne een goede marketingtool. Een bedrijfsnaam en -plan wordt bekeken door duizenden investeerders en dat niet alleen: ondernemers kunnen de campagne ook gebruiken om investeerders uit hun eigen netwerk te halen en zo te binden aan hun bedrijf.

Wilt u meer weten over lenen via Geldvoorelkaar.nl? Beluister of lees dan ook eens de verhalen van twee ondernemers die via crowdfunding hun business succesvol hebben opgezet: Walter Vendel van Fit20 en Jos van der Lee van Key West Beachhouse.

6. Waar moeten ondernemers op letten?

Voor ondernemers is het belangrijk om te bepalen wat de kwaliteit en betrouwbaarheid van het crowdfundingplatform is. Dat is aan een aantal zaken af te lezen. Als eerst zegt de ervaring van een platform veel. Hoeveel projecten zijn er al gerealiseerd en wat is het track record? Daarnaast is het goed om te kijken of een platform een AFM-vergunning (Autoriteit Financiële Markten) heeft.