'Die lage inlegbedragen vind ik perfect. Ik ben warm pleitbezorger voor crowdfunding'

08-05-2019 12:00

“De lage inlegbedragen vind ik perfect. Ik ben warm pleitbezorger voor crowdfunding en maak anderen enthousiast."

Wat zoeken investeerders in een crowdfundingpitch? Wat willen ze bereiken met hun investeringen? Investeerder Jan (58) reageerde op de oproep in onze nieuwsbrief. “Ik ben warm pleitbezorger voor crowdfunding.”

Jan is helder over het doel van zijn investeringen: “Ik heb veel pensioenbreuken. Dertig jaar geleden ben ik voor de fun gaan meedoen bij beleggingsfondsen van verschillende banken. Maar die hadden teleurstellende opbrengsten. Daarna kwam ik in aanraking met vastgoedobligaties. De ene ging wel goed, de andere niet. Maar die gaan per tienduizend euro tegelijk. Dan ga ik liever tien keer duizend euro beleggen. Ik heb ook even gespeeld met de gedachte om dit met een groep mensen te gaan doen, maar het bleek ingewikkeld om tien mensen te vinden die elk voor duizend euro wilden meedoen met zo’n project. Dus ging ik verder zoeken en zo kwam ik crowdfunding op het spoor: dat was laagdrempelig en maakte zeer grote spreiding mogelijk. Dat is voor mij de grootste drijfveer om te gaan beleggen via crowdfunding.”

Perfect

“Die lage inlegbedragen vind ik perfect. Ik ben warm pleitbezorger voor crowdfunding. Ik maak mensen enthousiast. Veel mensen denken alleen maar in doemscenario’s over beleggen. Dan zeg ik: crowdfunden is risicovoller dan sparen, maar dan word je beloond met een hogere rente. En dan zeggen ze: dat gaat toch om grote bedragen? Not! Want crowdfunden kan met honderd euro tegelijk. Zo zie je: al pratend neem ik de reserves weg. Ik heb daarmee al meerdere mensen enthousiast gemaakt.”

“Ik noem het soms ook beleggen, want zo zie ik het ook. Ik geef geld, krijg het terug en krijg een rendement dat hoger is dan spaarrentes. Nu zit ik in ca. tachtig projecten. Er zijn er ook paar teruggetrokken. En er zijn defaults geweest. In mijn portefeuille gingen er 7 failliet.”

Streepje voor

“In de loop van de tijd ben ik anders gaan kijken.  Ik let steeds sterker op de GPD en Creditsafe score. Projecten moeten aan bepaald minimum voldoen, wil ik er instappen. En het project moet mij ook aanspreken. Een streepje voor hebben projecten van eenlingen die iets innovatiefs hebben bedacht en dat enthousiast overbrengen. Met een leuk idee krijg je een hogere gunfactor. De gunfactor speelt bij mij wel een rol.”

“Ik kijk óók naar de rente en de looptijd. Nu ben ik een beetje aan het switchen naar aflossingsvrije leningen. Dat geeft een hogere opbrengst en is gunstiger voor de geldvrager, want hij heeft lagere lasten tijdens de leenperiode. Dat zou zijn bedrijf moeten kunnen helpen. Tegelijkertijd weet ik: voor mij is het risico dan hoger dat ik niet afgelost krijg. Maar dát risico hoort bij beleggen.”

Spreiding

“Ik ben blij met de mogelijkheid om investeringen te spreiden. Horeca, techniek, industrie en zorgsector komen langs. En die tachtig projecten waar ik in zit, gaan nooit allemaal failliet. Dat er een paar het niet gaan redden, dat accepteer ik. Daar staat tegenover dat er ook heel wat vervroegd zijn afgelost. Laatst was er een project dat 84 maanden zou lopen maar al na 37 maanden vervroegd werd afgelost inclusief toekomstige rente! Ik snap nooit zo goed waarom een bedrijf dat nou zou doen.”

Kleine projecten

“Als er een nieuw project online komt, scan ik eerst de pitch. Komen ze door mijn net genoemde criteria, dan kijk ik naar het gevraagde bedrag. Meestal vind ik aanvragen hoger dan € 100.000,- te hoog. Lager vind ik prettiger, want dan heeft de geldgever ook lagere lasten. Maar ja, die hebben weer als nadeel dat ze snel zijn volgeschreven. Ik kijk niet buiten de info die Geldvoorelkaar.nl geeft. Dat screenen is niet mijn vak, ik vertrouw op de vakkundigheid van de beoordelaars van Geldvoorelkaar.nl. Want ik weet dat van de 14 financieringsaanvragen die Geldvoorelkaar binnen krijgt er slechts 1 wordt gepubliceerd… dat geeft mij ook vertrouwen.”

Alternatieve route

“Ik hoor weleens dat banken voor lagere bedragen niet graag in beweging komen. En ik vind het heel mooi dat veel mensen samen een ondernemer vooruit kunnen helpen in zijn business. Daarvoor is Geldvoorelkaar.nl een uitstekend platform.”

Meer rendement dan op spaarrekening

“Ik weet van elk project in hoeverre het is gevorderd. Maar mijn rendement is moeilijk te bepalen, omdat er annuïteit in zit. Ik schat zo’n vier à vijf procent. Als een project acht procent oplevert, is dat over het nog uitstaande bedrag, en niet over de oorspronkelijke inleg. En de uitbetalingen die binnenkomen herinvesteer ik weer. Heel zuiver zeggen wat het rendement is, kan ik dus niet. Maar ik weet zeker dat ik hiermee meer ophaal dan met een spaarrekening.”

Investeerder Jan investeerde in ca 80 projecten en heeft eind 2017 een rendement op zijn investeringen van 5,17%.