'Als dit zo goed doorgaat, kan ik over maximaal twintig jaar al stoppen met werken'

16-05-2019 12:00

“Wist je dat Warren Buffet een sollicitatieformulier had met maar één vraag: “Ben je fanatiek?” Het antwoord zei hem genoeg. Ik probeer ook te zien of de ondernemer gedreven is.”

Investeerder Hans vertelt over Geldvoorelkaar

Wat zoeken investeerders in een crowdfundingpitch? Wat willen ze bereiken met hun investeringen? Lees het verhaal van Geldvoorelkaar.nl-investeerder Hans (40).

“Ik ben zelf ondernemer en investeer om zelf pensioen te regelen, onder andere via crowdfunding. Ik heb een toegewijde bankrekening geopend waarvandaan ik alle investeringen maak en waar alle uitbetalingen op binnenkomen. Via herinvesteren en spreiden – ook via meerdere platforms, en niet alleen via crowdfunding – haal ik een goed rendement. Het werkt als een vliegwiel.”

“Ik ben zelf ondernemer, en kan dus ook door de financiële verhalen heen kijken. Ik weet wat een accountant bedoelt als hij een boekhouding beschrijft. Dat helpt me bij mijn keuzes voor crowdfunding projecten.”

Selectiecriteria

“Daarnaast investeer ik volgens een paar vuistregels. Ik vind ervaring belangrijk: een ondernemer kent na vijf jaar wel zo’n beetje het klappen van de zweep. Minder ervaren ondernemers vallen voor mij af. Wat iemand privé allemaal uitspookt vind ik minder belangrijk.”


“Uiteraard wil ik de kans kunnen inschatten dat iemand gaat slagen met zijn bedrijf. Mijn eigen achtergrond speelt daarin mee. Ik ben techneut, met mijn eigen bedrijf leg ik zonnepanelen aan. Proposities in de horeca kan ik niet goed doorgronden, omdat dit te ver buiten mijn vakgebied en kennis ligt”


“Wist je dat Warren Buffet een sollicitatieformulier had met maar één vraag: “Ben je fanatiek?” Het antwoord zei hem genoeg. Ik probeer ook te zien of de ondernemer gedreven is.”


Snelle beslisser


“Ik beslis vrij snel of ik in een project wil investeren. Vooral voor mooie franchiseketens mag je me wakker maken. Als daar nieuwe filialen van worden geopend en de moedermaatschappij heeft dat netjes georganiseerd, loop ik daar snel warm voor. Vaker zijn het op zichzelf staande bedrijven of bedrijven in een ingewikkelde bedrijfsstructuur, en dan zoek ik wat langer naar de gewenste cijfers: een kwartier ongeveer.”


Bevestiging


“Soms doe ik na het lezen van een pitch ook een Google search naar de ondernemer, maar veel vaker baseer ik me gewoon op de informatie die Geldvoorelkaar.nl in de pitch presenteert. Dat doen jullie ook zorgvuldig: jullie brengen veel informatie over de klant bijeen. Als ik dan nog via Google kijk, zoek ik vooral een bevestiging van mijn vermoeden dat het een mooi project is.”


“Wat het voor mij vooral leuk maakt? De veelheid aan mede-ondernemers die ik op het platform zie passeren. Van binnenvaartschippers tot horecaondernemers. Van ballenbak tot slimme ict-oplossing. Ik vind het ook leuk van die anderen te leren. “


“Zo was er een project TapeMyDay dat op allerlei locaties foto’s of filmpjes maakt van toeristen en die samenvoegt tot één product: een fotoherinnering in je e-mail. Hartstikke leuk en toepasbaar van attractiepark tot museum.”


“Ik vind crowdfunding leuk om te doen en praat er ook wel graag over. Maar ik merk ook wel dat het niet iedereen ligt. Sommige mensen vinden het teveel uitzoekwerk.”


Gunfactor


“De gunfactor is voor mij wel aanwezig, maar niet leidend. Als ik maar passie zie.”


“Ik weet: investeren doe je voor de lange termijn. Mijn portefeuille gaat goed. Ik ben een paar jaar bezig, en herinvesteer alle rente en terugbetalingen. Als dit zo goed doorgaat, en mijn bedrijf loopt ook lekker door, kan ik over maximaal twintig jaar al stoppen met werken!”


“Mijn belangrijkste investeerderstip: zorg voor spreiding! Als er dan iets mis gaat bij een bedrijf zit daar niet je hele vermogen in!”

Hans (40) investeerde sinds 2016 in 19 projecten en had tot en eind 2017 een rendement van 7,65% op zijn investeringen.