'Als ik aandelen koop, moet ik maar wachten tot ik die weer verkoop. Hier krijg je elke maand wat terugbetaald'

23-05-2019 12:00

Investeerder Karolijne kiest graag projecten in de buurt

Wat zoeken investeerders in een crowdfundingpitch? Wat willen ze bereiken met hun investeringen? Investeerder Karolijne (51) reageerde op onze oproep in de nieuwsbrief. “Ik zet mijn wekker: als een project open gaat, zorg ik dat ik klaar zit om te investeren!”

“Ik vind crowdfunding erg leuk. Een neefje van mij – die zei dat hij voor zijn dertigste miljonair wilde worden – wees mij erop en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik moest goed nadenken over elke honderd euro. Maar inmiddels investeer ik sinds 2016 met veel plezier!”

Spreiding

“Ik ben begonnen met 300 of 400 euro investeren. Iedere keer als ik een extraatje had, zette ik het op een aparte rekening. In totaal zette ik nu 40 keer in, waarvan 27 bij Geldvoorelkaar.nl. Meestal deed ik honderd euro, een paar keer een iets hogere inleg. Als dan een keer een project niet lukt, voel ik het niet zo hard.”

Annuïtaire projecten

“Een selectiemethodiek had ik het begin wel: ik wilde dat het project me aansprak of de mensen erachter. Inmiddels ben ik soepeler geworden: Als het rentepercentage rond de 8 procent is en het verhaal klinkt prima, maakt het me nu niet zoveel uit. Meestal investeer ik in projecten onder de ton. Ik kijk wel naar de zekerheden. En ik doe alleen annuïtaire projecten. De andere vind ik te ingewikkeld.”

“Het komt regelmatig voor dat mensen al iets hebben en willen uitbreiden. Dat geeft mij meestal wat meer vertrouwen.”

Doel

“Uiteindelijk gaat het om het geld. Toen ik hiermee begon had ik niet echt het geld om veel opzij te zetten. Dit was een mooie kans om met kleine beetjes steeds iets meer te maken. Daarnaast vind investeren ook leuk om te doen. Weet je wat een voordeel is? Als ik aandelen koop, moet ik maar wachten tot ik die weer verkoop. Hier krijg je elke maand wat terugbetaald. Je kunt daardoor vaker projecten ondersteunen.”

WhatsApp service

“Ik heb me aangemeld op de app notificatie van Geldvoorelkaar.nl. Als ik een berichtje krijg dat er een nieuw project is voorgepubliceerd, lees ik dat rustig door. Als het interessant is, zet ik mijn wekker op het tijdstip dat het project opengaat. Als ik denk dat het heel hard kan gaan, zorg ik dat ik ook echt klaarzit op het betreffende tijdstip. Gelukkig is dat tegenwoordig heel makkelijk per app.

Ik vind het leuk om iets in de buurt te doen. Ik heb een zwak voor horeca want daar liggen mijn wortels. Maar ik vind het wel een beetje tricky. Ik ga nog wel een keer eten bij een gecrowdfund restaurant in Lelystad, zo ondersteun ik ze nog iets meer. Ik woon in de Flevopolder en probeer projecten voorrang te geven die uit deze omgeving komen, zou leuk zijn als daar meer van kwamen.”

Updates

“Ik zou het fijn vinden om meer informatie te krijgen van een ondernemer in de looptijd van een traject. Een nieuwsbrief, of bijvoorbeeld dat bedrijven een bericht kunnen achterlaten op hun dossierpagina met een update. Ik ben echt benieuwd: hoe gaat het nu na een paar maanden of een jaar?”

“Overigens heeft dat neefje het ‘miljonair voor zijn dertigste’ niet gehaald.”

Karolijne investeerde bij Geldvoorelkaar.nl in 27 projecten en haalt daar een rendement van 8,07% en netto (na aftrek fee en achterstand) 6,29%