Investeerder: ‘Ik Google altijd even op de ondernemer en klacht’
Wat zoeken investeerders in een crowdfundingpitch? Wat willen ze bereiken met hun investeringen? Investeerder Walter (48) meldde zich na een oproep in de Geldvoorelkaar.nl-nieuwsbrief aan voor een interview.
“Ik ben medio 2016 begonnen met crowdfunding en vanaf 2017 ook bij Geldvoorelkaar. Mijn eerste investering deed ik vooral vanwege het rentepercentage. Bij toeval stuitte ik op het project en het rendement sprak me aan. Pas daarna ben ik me meer gaan verdiepen in de platformen en het fenomeen crowdfunding. Nu ben ik actief via negen platforms, in meer dan 200 projecten.
Behalve van de projecten maak ik ook studie van mijn eigen investeerdersgedrag. Werken met data is mijn vak. Dus ik heb een uitgebreid dashboard gemaakt waar ik alle mogelijke data over al mijn investeringen uit kan trekken. Zo ken ik mijn rendement na aftrek van kosten en weet ik bijvoorbeeld dat 12,5% van mijn investeringen in de dienstensector zit en 25% in horeca.
Concrete producten
Ik heb een voorliefde voor tastbare producten. Daarbij kun je je afvragen: is er een markt voor en vind ik de prijs reëel. Bij diensten vind ik dat vaak lastiger in te schatten. En soms gaat het om een product of een bedrijfsnaam waar ik wat mee heb. Daarom vond ik bijvoorbeeld de franchiseketen Pizza Hut een mooi label.
‘Klacht’
Ik beslis in hooguit tien minuten of ik investeer: ik screen het project en ik kijk ook via Google. Dat laatste is door schade en schande ontstaan: een garageproject waaraan ik deelnam viel om en pas daarna ging ik het bedrijf Googlen. Toen vond ik een reeks recensies van ontevreden klanten. Ik zou daar mijn eigen auto niet eens heen brengen! Investeren in dat bedrijf was dus niet zo handig. Dus nu zoek ik bij de onderneming ook even op de zoekterm ‘klacht’.
Extra vertrouwen krijg ik juist wanneer een ondernemer projecten vroegtijdig kan aflossen. Zoals de APOC-leningen. Daar zie je aan: ‘dit zijn ondernemers die verstandig met hun geld omgaan’. Zij streven naar snelle schuldenaflossing. Overigens zie je ook dat APOC inmiddels een beetje zuiniger wordt in nieuwe projecten.
Ik kies liever voor annuïtaire leningen dan voor aflossingsvrije. Mijn risico neemt dan immers gedurende de looptijd af. Rente lager dan 7% doe ik niet aan mee. Ik heb 1 project met tien jaar looptijd. Maar meestal zitten de looptijden tussen de 12 en 60 maanden. Belangrijk vind ik dat de ondernemer ervaren is, weet waaraan hij of zij begint en dat ik het projectplan geloofwaardig vind. Ook investeer ik liever in overnames en uitbreidingen dan in startups. Onlangs had Geldvoorelkaar.nl een project met hennepproducten. Die jongens wilden verdienen aan een online platform waarop andere ondernemers dan tegen betaling aanwezig mochten zijn. Daar zag ik de meerwaarde niet zo van in. Het project had dan ook zichtbaar moeite om investeerders aan te trekken.
Onverwacht leuk
Mijn eerste drive voor het investeren is het plezier dat ik eraan beleef. Ik had vooraf niet gedacht dat ik het zo leuk zou gaan vinden. Mijn tweede drive is vermogensgroei.
Sinds ik ben begonnen met investeren, ben ik nog veel bewuster gaan spreiden. Alles wat ik uitgekeerd krijg vanuit de projecten, herinvesteer ik direct weer. En daarnaast investeer ik nu lagere bedragen, gespreid over een groter aantal projecten.
Zodra ik van een platform een signaal krijg dat het er zorgen zijn over de aflossing, boek ik dat hele project in mijn systemen volledig af. Dat is té pessimistisch want vaak komt er uiteindelijk meer uit dan niets, maar zo kom ik niet voor vervelende verrassingen te staan. Ik voorkom zo dat ik mijzelf ‘rijk reken’. Desondanks heb ik op dit moment in mijn huidige portefeuille - over 9 platformen gespreid - een worst case scenario netto rendement van 9,54%."
Investeerder Walter investeerde via Geldvoorelkaar.nl in 30 projecten. Zijn rendement op dit platform tot en met eind 2017 is 7,85%.