'Geldvoorelkaar.nl heeft haar zaken goed op orde'

20-01-2020 12:00

Investeerders.nl richt zich op particulieren die investeren. Geldvoorelkaar.nl komt regelmatig langs in de nieuwsberichten, maar ook in de achtergrondartikelen op deze site. Niet zonder reden: "Geldvoorelkaar.nl heeft crowdfunding in Nederland echt op de kaart gezet."

Valt crowdfunding werkelijk onder investeren? Daarvan is Dirkjan Vis, oprichter van Investeerders.nl, niet zo zeker. "Wij omschrijven het pas als geld investeren als je zelf invloed kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld met eigen uren, je geld of netwerk. Bij crowdfunding kun je vaak beter spreken van beleggen. Mensen lenen geld uit vanwege het rendement."


'Nog altijd speelt de gunfactor een rol'


Toch zijn er volgens Dirkjan wel grote verschillen tussen beleggen op de beurs en in crowdfunding. "Bij de eerste campagne zul je vooral kijken of je het iemand gunt, maar ervaren investeerders kijken natuurlijk ook naar het rendement. Bij crowdfunding is dat niet het enige wat telt. De verhalen achter de campagne spelen nog altijd een grote rol."


Anders dan bij een belegging in een beursgenoteerd bedrijf als Shell, Ahold of Philips hebben mensen bij een crowdfunding-campagne echt het gevoel dat ze wat bijdragen aan een specifieke case. Crowdfunding kent daarin volgens Dirkjan nog altijd een sterke zelfregulerende werking.


'Impact van de crowd op campagnes is enorm'


Volgens Investeerders.nl is de manier waarop Geldvoorelkaar.nl werkt hierdoor nog altijd belangrijk. "Als een van de pioniers van crowdfunding heeft het in ons land het concept op de kaart gezet en nog altijd is de invloed van de presentatie zeer groot. Als iemand denkt dat de tekst in een aanvraag niet klopt of dat deze een slecht idee is, zingt dat al snel rond binnen bepaalde groepen in fora, sociale media of andere plekken van het internet. De impact daarvan op een campagne is enorm."


Er zijn meer platformen met een vergelijkbare werking. Toch heeft Geldvoorelkaar.nl op bepaalde punten wel een streepje voor bij Investeerders.nl. "Het platform was als een van de eersten toch degene die een bepaalde standaard heeft neergezet. Daarnaast is de drive om iets te betekenen voor mensen met een financieringsbehoefte bij Geldvoorelkaar.nl heel sterk aanwezig."

'Geldvoorelkaar.nl heeft een bewezen trackrecord'


Als investeerder wil je graag dat het platform alles goed geregeld heeft. Volgens Investeerders.nl heeft Geldvoorelkaar.nl inmiddels een bewezen trackrecord op dat gebied. "Als een van de marktleiders ben je al snel de eerste die op zaken wordt aangesproken, maar als we de cijfers erbij pakken kun je niet ontkennen dat Geldvoorelkaar.nl de afgelopen jaren veel heeft bereikt."


Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst en ook Investeerders.nl heeft afgelopen jaren weleens kritiek gehad. "Het contact was altijd goed, maar we hebben wel inhoudelijke gesprekken gehad over defaults (bedrijven die het uiteindelijk niet haalden) en over interne veranderingen. Dat het ondanks al die zaken - en niet te vergeten allerlei toetredende Nederlandse en buitenlandse concurrenten op hun markt - van 2019 een van haar grootste groeijaren heeft kunnen maken zegt dan wel wat over hoe het inmiddels zaken voor elkaar heeft gekregen."