Interview OCON

19-04-2022 12:00

OCON is een unieke zorgorganisatie. Ze pakken het anders aan dan de traditionele ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Dat verschil zit ‘m onder andere in de behandelingen die ze aanbieden. Zelfstandige klinieken bieden voornamelijk eenvoudig uit te voeren behandelingen aan. wordt het wat ingewikkelder, dan kan de cliënt alleen in het ziekenhuis terecht. OCON zit hier precies tussen in. Zij zijn een zelfstandige kliniek binnen de veilige muren van het ziekenhuis. Zij hebben bij ons succesvol het crowdfunding proces doorlopen en delen graag hun tips en ervaringen met andere ondernemers, die het ook net anders dan anders doen. 

De organisatie bestaat uit 16 hooggespecialiseerde orthopedisch chirurgen, zes gespecialiseerde anesthesiologen en ruim 200 gespecialiseerde en talentvolle medewerkers. Tezamen bieden zij aan hun cliënten een behandeling op maat. Geen lopende band werk dus, bij OCON.

Klaar voor de volgende stap
OCON huist als zelfstandige kliniek in een ziekenhuis, waarvan de poliklinieken sterk verouderd waren. Zij werken volgens de laatste inzichten en bevindingen uit de wetenschap en heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Het was dus de hoogste tijd om de poliklinieken  aan een grondige renovatie te onderwerpen. Om dit te kunnen bewerkstelligen gingen zij op zoek naar financiering. Op basis van eerdere ervaringen ging de voorkeur niet uit naar een bancaire financiering. Niet omdat dit niet mogelijk zou zijn, maar vanwege de strenge verantwoordingsplicht. Deze verantwoordingsplicht vergt veel tijd én capaciteit van de organisatie, tijd die ze liever anders gebruiken. Het is inmiddels algemeen bekend dat er veel druk staat op de zorg en dat zorgmedewerkers lastig te vinden zijn. OCON zet medewerkers dus liever in op plekken waar ze écht nodig zijn: de zorg.

Zakelijke crowdfunding, een bewuste keus
Ze zijn toen gaan nadenken over alternatieve financieringsvormen en kwamen zo uit bij Geldvoorelkaar.nl. Jessica ter Hofte-Visser (Directeur OCON): “Binnen onze organisatie doen we alles zorgvuldig en met volle aandacht. Dat deden we dus ook toen we op zoek gingen naar financiering. We hebben met verschillende platformen gepraat, maar kregen uiteindelijk het beste gevoel bij Geldvoorelkaar.nl. Net zoals wij pakken zij het anders aan en denken ze in oplossingen. Het begeleidingstraject hebben we dan ook als zeer prettig ervaren. Onze beoordelaar, Jan Schellekens, was niet bang om kritische vragen te stellen. Dat klinkt misschien negatief, maar dat hebben wij juist als zeer prettig ervaren. Want daardoor kijk je zelf ook anders en met een frisse blik naar de doelen die we willen behalen.”

Wim Burger, Business Development Manager bij Geldvoorelkaar.nl, was als relatiebeheerder verbonden aan dit project. “Wim denkt in oplossingen, en heeft samen met Jan echt goed maatwerk geleverd. Ze konden op een heldere manier duidelijk maken wat er wel en niet mogelijk was, waardoor wij nu een financiering hebben verkregen die bij ons als organisatie past en waarmee we nu mooie stappen kunnen maken”, aldus Jessica.

De verbindende factor van crowdfunding
De strenge verantwoordingsplicht vanuit de bank was niet de enige reden om voor zakelijke crowdfunding te kiezen. Jessica: “Crowdfunding moet niet alleen gezien worden als financieringstool, maar ook als een marketing en pr tool. Of eigenlijk liever gezegd: een verbindingstool. Via crowdfunding kun je mensen echt aan je binden. Ze worden als het ware zelf een beetje eigenaar. Daarom hebben het project eerst voorgelegd aan onze eigen medewerkers. We vinden goed werkgeverschap belangrijk en wilden daarom eerst hen de kans geven om een beetje eigenaar te worden van OCON.”

En dat heeft bijzonder goed uitgepakt voor OCON: “Het initiële plan was om het project eerst twee weken open te zetten voor onze eigen medewerkers, maar binnen een week was het al volgeschreven. We merkten dat onze medewerkers enthousiaster over het project waren dan we hadden gedacht, wat aantoonde dat ze het volste vertrouwen in dit project én de organisatie hebben. We zijn dan ook heel trots op het resultaat dat we samen met onze medewerkers hebben bereikt!”

Tips voor ondernemers
Wanneer financiering is benodigd om verder te kunnen groeien als ondernemer heeft Jessica nog een paar goeie tips: “Kijk verder dan je neus lang is. Wat ik al zei, crowdfunding is niet alleen maar een manier om financiering te verkrijgen, maar ook een manier om mensen als ambassadeur aan je bedrijf te binden. Zij zullen andere mensen gaan vertellen hoe mooi jouw bedrijf of product is. Dat is promotie van onschatbare waarde. Dit soort reclame krijg je niet bij de bank. Zie crowdfunding dus als meer dan alleen een manier om financiering te verkrijgen. En omdat onze samenwerking met Geldvoorellkaar.nl zo goed is bevallen, raden we je zeker aan dit platform in overweging te nemen, bij het verkrijgen van een lening.”

Hier bij Geldvoorelkaar.nl kunnen we eveneens terugkijken op een fijne samenwerking met OCON. Net zoals zij, doen ook wij het anders dan anders. Dat zit diep verweven in ons DNA, want ruim 11 jaar geleden waren wij het eerste zakelijke crowdfunding platform van Nederland. Sindsdien hebben we veel ervaring opgebouwd en al veel ondernemingen, waaronder OCON, mogen helpen bij het verkrijgen van financiering. Door onze expertise weten we precies hoe we een ondernemer verder kunnen helpen. Maatwerkoplossingen behoren uiteraard tot de mogelijkheden. Heeft u ook een financieringsaanvraag die u eerst wil voorleggen aan uw eigen medewerkers of een bepaalde groep investeerders, dan is dat geen enkel probleem.  

Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar wat we voor u kunnen betekenen? U kunt eenvoudig contact met ons opnemen. U kunt Wim Burger bereiken op 06-11564388 en w.burger@geldvoorelkaar.nl. Onze andere accountmanager, Bram Anvelink, staat u ook graag bij. Hij is te bereiken op 06-15295408 en b.anvelink@geldvoorelkaar.nl.

Liever eerst verdiepen in wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk hier welke financieringsvorm bij u past of lees hier andere ervaringen van andere ondernemers die we al hebben mogen helpen.