‘We hebben nu een goede basis om op voort te bouwen’

05-12-2023 12:00

Ondernemer Gertjan Haase runt samen met zijn vader een bedrijf dat trappen produceert: Synwood Trappen. De afgelopen jaren hebben ze flink geïnvesteerd in de groei van het bedrijf. Zo zijn alle activiteiten verhuisd naar één productielocatie in Rijssen. Zij financierden dit onder andere via factoring, een relatief dure financieringsoplossing. De herfinanciering van deze investeringen is geslaagd dankzij bemiddeling van FundingBase en krediet via Geldvoorelkaar.nl. “Onze vorige fabriek was behoorlijk verouderd en dat gaf zorgen. Nu hebben we een moderne fabriek met gloednieuwe installaties, een goede basis waar we op voort kunnen bouwen. Bovendien besparen wij met de herfinanciering duizenden euro’s.”

Bij Synwood werken vakmeesters in het vervaardigen van houten en stalen trappen in alle vormen en maten, zowel voor particulieren als aannemers. Het bedrijf heeft een familiegeschiedenis die meer dan 100 jaar teruggaat binnen de Rijssense bouwwereld. Veel familieleden zijn Gertjan al voorgegaan. Na zijn studie accountancy is hij in 2018 ook zelf in het bedrijf gestapt, naast zijn vader.

Gertjan krijgt vaak de vraag hoe het is om met zijn vader te werken. “Juist omdat we heel verschillend zijn, zitten we zelden in elkaars vaarwater”, vertelt hij. “Hij is meer van de details en ik van de grote lijnen; hij zit meer in het begin van het productieproces en ik aan het einde. We vullen elkaar dus mooi aan. Natuurlijk overleggen we veel met elkaar over algemene bedrijfszaken, maar ook daarin kunnen we elkaar vrijwel altijd vinden.”

Passende oplossing
Vader en zoon waren al langer op zoek naar een geschikte herfinanciering. Via de banken ging dit niet zo eenvoudig, juist vanwege de ingewikkelde vermogensconstructies die vaak achter een familiebedrijf zitten. Stefan Woestenenk, financieel adviseur bij FundingBase hielp de ondernemers bij het vinden van een passende oplossing. Hij wees ze op de mogelijkheid van crowdfunding. “Onze eerdere ervaringen met Geldvoorelkaar.nl waren zeer positief”, licht Woestenenk toe. “Ook over deze casus waren onze contactpersonen bij Geldvoorelkaar.nl vanaf het begin enthousiast en ze wilden graag meedenken hoe het wél kon. Ze schakelden heel snel.”

In slechts zeven werkdagen was het benodigde bedrag van €450.000 opgehaald. “We waren enorm verbaasd door de snelheid waarmee dat ging”, blikt Gertjan daarop terug. “Het voelde heel goed dat zo veel investeerders net als wij in ons bedrijf geloven. Ik zou best graag willen weten wie zij zijn, dan zou ik ze enorm bedanken. Hun bijdrage heeft ons veel rust gegeven.”

Constructieve gesprekken
Gertjan en zijn vader hadden geen ervaring met crowdfunding en vonden het eerst best een gek idee om geld op te halen bij ‘de crowd’. “Maar het bleek juist perfect voor ons. De gesprekken met Geldvoorelkaar.nl waren direct heel constructief. Er werd naast risico’s juist ook heel proactief gekeken naar kansen. Het proces verliep soepel en snel. Tegen alle ondernemers die net als wij nog wat gereserveerd zijn over crowdfunding zou ik willen zeggen: de voordelen zijn groot, sluit het niet uit. Wij zouden het zo weer doen.”